Τουρισμός

Σκρέκας: Στόχος η προώθηση του πράσινου Τουρισμού με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα


Η κυβέρνηση προωθεί ένα ολιστικό πρόγραμμα για την χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης, που τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, μαζί με την μόχλευση, θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη.

Ο υπουργός ανέφερε πως έχουν προγραμματιστεί να διατεθούν 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε πως εάν υπολογίσει κανείς πως η δημόσια δαπάνη είναι 600 εκατ. ευρώ, με τη μόχλευση περιμένουμε ότι πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2-3 χρόνια θα αξιοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων τουριστικών μονάδων.

Τα επιλέξιμα έργα, ανέφερε ο υπουργός, θα αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών. Δηλαδή, το κέλυφος, ώστε να βελτιωθεί η θερμοδιαπερατότητα. Συστήματα θέρμανσης-ψύξης. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Επίσης, στο πρόγραμμα που θα έχει ανακοινωθεί μέχρι τον Ιούνιο, θα χρηματοδοτηθούν ακόμα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, διαχείριση εξοικονόμησης νερού, διαχείριση απορριμμάτων, η χρήση «έξυπνων» ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να κατατεθούν οι προτάσεις για χρηματοδότηση. Για τους δικαιούχους, ο υπουργός είπε πως θέλουμε να απλώσουμε την οικονομική βάση, που σημαίνει ότι θέλουμε πολλοί να μπορούν να είναι επιλέξιμοι. 'Αρα, θα κατευθύνουμε χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Διευκρίνισε πάντως, πως η επιλεξιμότητα φυσικά θα έχει οικονομικά κριτήρια, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει οι επιχειρήσεις να είναι υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση κλπ. Θα υπάρχουν φυσικά κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση. Και θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα καθοριστούν σε συνεργασία με το ΤΕΕ ώστε να είναι απόλυτα αντικειμενικά και δίκαια ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα.

Ο υπουργός, επίσης, έκανε γνωστό πως θα υπάρχουν και λίστες επιλαχόντων και κάθε φορά που προκύπτουν πηγές χρηματοδότησης, θα μπορούν να εντάσσονται οι επιλαχόντες σε αυτά τα προγράμματα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, παρατήρησε πως δεν είναι σαφές από όσα ανέφερε ο υπουργός, ούτε το φάσμα των επιλέξιμων δαπανών που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, αλλά κυρίως ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης που είναι δύο θέματα κομβικής σημασίας. Οι ξενοδοχειακές μονάδες, τόνισε, παρουσιάζουν αρκετές παθογένειες σε επίπεδο ενεργοβόρων κτιρίων, θερμογέφυρες, γερασμένα κελύφη, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές ανάγκες αυτών των μονάδων να είναι πολύ αυξημένες, άρα και να τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων λόγω της συνεχούς ανάγκης ενεργειακής ενίσχυσης. Σημείωσε ότι στο παρελθόν πηγαίναμε σε λογικές με προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, πηγαίναμε σε λογικές «first come, first served», «όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε» και ζήτησε να υπάρξει πληροφόρηση για την φυσιογνωμία και αρχιτεκτονική των παρεμβάσεων, ποια θα είναι η μεθοδολογία και τα κριτήρια της επιλεξιμότητας.