Οικονομία

Σκρέκας: Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει νομοθετήσει φορολόγηση υπερεσόδων σε ποσοστό 90%


Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει νομοθετήσει φορολόγηση υπερεσόδων σε ποσοστό 90%, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που έδωσε απαντήσεις, μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την παρέμβαση στη χονδρική, την σημασία ενίσχυσης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο σύστημα, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας όσα νωρίτερα είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του «καρτέλ» στο χώρο της ενέργειας, ο κ. Σκρέκας ανέγνωσε όσα έλεγε το 2018 ο κ. Τσίπρας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Όταν δηλαδή έλεγε ότι «προχωρά το άνοιγμα της λιανικής αγοράς» και ότι «ο ανταγωνισμός, μεταξύ των προμηθευτών, οδηγεί σε ποιο ανταγωνιστικές προσφορές, προς τους καταναλωτές». «Ρωτάω», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, «τότε ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών και των εναλλακτικών παρόχων και των ιδιωτών, ήταν καλός. Τώρα ξαφνικά είναι καρτέλ;».

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε πως ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υποχρέωσε τη ΔΕΗ να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια, πολύ κάτω του κόστους, στους ιδιώτες παρόχους, αυτούς τους ιδιώτες δηλαδή, που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «καρτέλ».

«Μας κατηγορείτε ότι νομοθετούμε με τρόπο που να εξυπηρετούνται συμφέροντα. Ξέρετε τι κάνατε εσείς, ως κυβέρνηση; Από το 2016 μέχρι 17.10.2018, υποχρεώνατε τη ΔΕΗ να πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει με τα λιγνιτικά της εργοστάσια και με τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, στους ιδιώτες παρόχους, σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής από τη ΔΕΗ, για να ανταγωνίζονται στη συνέχεια τη ΔΕΗ. Αυτό είχατε κάνει», είπε ο κ. Σκρέκας.

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε, εξάλλου, την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει τι έκανε στα χρόνια που κυβέρνησε, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όταν το 2018, η ΡΑΕ καλούσε τους ιδιώτες παρόχους να καταθέσουν πληροφορίες για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, προκειμένου η Αρχή να αναλύσει τα τιμολόγια των προμηθευτών-ιδιωτών.

«Ήταν η ρήτρα Τσίπρα που επέτρεψε την εφαρμογή της 5 χρόνια, και όχι η ρήτρα της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί η σημερινή κυβέρνηση καταργεί τη ρήτρα», είπε ο κ. Σκρέκας.

Όπως είπε, πλέον καταργείται ο τρόπος με τον οποίο μεταβάλλονται τα κυμαινόμενα τιμολόγια, σταματάει ο μαθηματικός τύπος, υποχρεώνονται οι προμηθευτές να δηλώνουν ποια θα είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρεώνουν για τον μεθεπόμενο μήνα.

Οι καταναλωτές, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να συγκρίνουν ποια είναι η τιμή χρέωσης του κάθε προμηθευτή, και να επιλέγουν τον πιο φθηνό πάροχο. Ο πελάτης μπορεί να αλλάζει πάροχο αζημίως. «Αυτό δεν το κάνατε εσείς. Το κάνουμε εμείς», είπε ο κ. Σκρέκας και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει γιατί δεν καταθέτει σήμερα τροπολογία, για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η χονδρική

Αναφερόμενος δε στην παρέμβαση στη χονδρική, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα που να φορολογεί με 90% τα υπερέσοδα. «Εμείς ερχόμαστε σήμερα και φορολογούμε τους ιδιώτες παρόχους και τη ΔΕΗ, για τα υπερέσοδα που έχουν στην παραγωγή, με 90%. Πείτε μου ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έχει νομοθετήσει φορολόγηση 90% των υπερεσόδων στη δραστηριότητα της παραγωγής;», είπε ο κ. Σκρέκας και τόνισε ότι καμία χώρα δεν υπάρχει επίσης στην Ευρώπη που να έχει δαπανήσει το 3,7% του ΑΕΠ, για τη στήριξη των νοικοκυριών, απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός, η Ισπανία έχει δαπανήσει 40% λιγότερο, η Ιταλία έχει δαπανήσει 2,1% του ΑΕΠ, η Γαλλία 1,4% του ΑΕΠ, η Δανία 0,1% του ΑΕΠ, η Κύπρος 0,7% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, κατέθεσε τιμές λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, τον Μάιο του 2022, που δείχνουν ότι η Αθήνα είχε τιμή 0,23 ευρώ τη κιλοβατώρα, η Λισαβώνα 0,25 ευρώ, η Μαδρίτη 0,36 ευρώ. Παρουσίασε εξάλλου λογαριασμούς που δείχνουν τις εκπτώσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με τις επιδοτήσεις, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι ΑΠΕ

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται το αδειοδοτικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι με την αύξηση της συμμετοχής τους στο σύστημα, θα ανακτηθούν υπερέσοδα στην πηγή, θα κατευθυνθούν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν, μαζί με την κρατική επιδότηση, τα 5 δις ευρώ το επόμενο διάστημα, που θα δοθούν ως επιδοτήσεις.

 

«Εκτιμούμε ότι το επόμενο 12μηνο, θα έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 5 δις κατ΄ελάχιστο, για να στηρίξουμε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες, σε αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση», είπε ο κ. Σκρέκας.

 

Για τα έργα φωτοβολταϊκών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου είναι πως 100.000 νοικοκυριά και 100.000 αγροτικές παροχές, θα κατασκευάσουν 1 φωτοβολταϊκό μέχρι 10 κιλοβάτ και θα συμψηφίζουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν και έτσι θα έχουν πολύ χαμηλό κόστος.