Πολιτική

Σκουρλέτης: Η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη για τις Πρέσπες


Ασφαλιστικό-Εργασιακά-ΔΕΗ είναι τα τρία θέματα στα οποία εστιάζει, μέσω συνέντευξής του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Πάνος Σκουρλέτης, την κριτική του όσον αφορά τα μέχρι τώρα κυβερνητικά πεπραγμένα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, «μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας μικρής αποκάλυψης γύρω από τον πραγματικό χαρακτήρα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας».

Ταυτοχρόνως εξαπολύει,  σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το Μακεδονικό: αναμενόμενη, σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η τελική της στάση, πλην όμως «εκ των υστέρων φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία τζόγαρε ουσιαστικά σε ένα κλίμα εθνολαϊκισμού, φάνηκε ότι πάνω σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα ακολούθησε μία τυχοδιωκτική πολιτική ενώ ήταν βέβαιο ότι θα εκινείτο τελικά σε αυτή την γραμμή» (σ.σ. της συμφωνίας).

Ζητά μάλιστα από την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό αλλά και, ειδικότερα, από τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι «έγιναν αντικείμενο επιθέσεων από διάφορους θερμόαιμους και θερμοκέφαλους ακροδεξιούς το προηγούμενο διάστημα, τους οποίους η Νέα Δημοκρατία με τη στάση της τότε τους κάλυψε».

Τέλος, μέσα από τη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει το σχέδιο για το μετασχηματισμό του κόμματός του, καθώς και τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο. Ξεκαθαρίζει δε, «για μας δεν τίθεται ούτε θέμα αλλαγής τίτλου του κόμματος ούτε προφανώς αυτό το οποίο με βάση κάποιες σκοπιμότητες μας θέτουν ως ερώτημα διάφορα συστημικά κέντρα εάν ουσιαστικά μεταλλασσόμαστε σε ένα νέο κεντροαριστερό μόρφωμα. Αυτό δεν το υποστηρίζει κανείς, όπως κανείς δεν υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ένα κόμμα μικρό, ιδεολογικής καθαρότητας».

Η συνέντευξη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Απόψε ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τι περιμένετε από τον πρωθυπουργό αλλά και πού θα ρίξει το βάρος του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Νομίζω ότι μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας μικρής αποκάλυψης γύρω από τον πραγματικό χαρακτήρα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Και χωρίς για μας να αποτελεί έκπληξη, βλέπουμε ότι όσα μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας κινούνται στη λογική μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης, αντιμεταρρυθμιστικής και αντικοινωνικής πρότασης.

Ερ.: Συνοπτικά σε ποιους τομείς αναφέρεστε, κύριε Σκουρλέτη;

Απ.: Αναφέρομαι στο κορυφαίο ζήτημα του ασφαλιστικού και ιδιαίτερα στα ζητήματα της επικουρικής ασφάλισης όπου πλέον, αυτό το οποίο αρνιόταν να αποσαφηνίσει προεκλογικά, όπως θυμάστε, η Νέα Δημοκρατία και ήταν χαρακτηριστικό ότι δεν περιείχε και στο τυπωμένο πρόγραμμά της κάποια αναφορά για το ασφαλιστικό ζήτημα, τώρα φαίνεται ότι πάνω στο τραπέζι έχει έρθει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης με τον τρόπο που το θέτει. Ένα είναι αυτό. Το άλλο ζήτημα είναι αυτές οι αλλαγές που γίνονται στο επίπεδο των ειδικών γραμματειών. Με την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου από μία αυτοτελής γραμματεία σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα, όπως είναι αυτός της εποπτείας των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων, αυτή ουσιαστικά ψαλιδίζεται, περιορίζεται ο ρόλος της και θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο ότι μας φέρνει στο νου αυτά τα οποία είχε υποστηρίξει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι τέτοιου είδους μηχανισμοί, επιθεωρήσεις, ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εμπόδια για την επιχειρηματικότητα, όπως την αντιλαμβάνεται. Θέλω να προσθέσω την εμμονή σε ένα ξεπερασμένο και παρωχημένο σχέδιο σε σχέση με τη ΔΕΗ, που στον πυρήνα του έχει απλά και μόνο να πουλήσει τα πιο κερδοφόρα κομμάτια και αυτά που στηρίζουν τη ΔΕΗ, που είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Αντιλαμβάνεστε μετά την προσπάθεια απαξίωσης το να πας ένα βήμα από εδώ και πέρα θα είναι κάτι καταστροφικό για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τα προβλήματα που σχετίζονται με χρόνια ζητήματα και που εμείς σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό επιχειρήσαμε και έχουμε ανοίξει ένα δρόμο υπέρβασής τους. Αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά και δεν θέλω να αναφερθώ στα ζητήματα της συγκρότησης της κυβέρνησης, της μεταφοράς Υπουργείων, όπως αυτό της Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μιλάμε λοιπόν πράγματι για μία επιχείρηση νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισ
      
Ερ.: Σε ένα άλλο θέμα κύριε Σκουρλέτη: πώς ακούσατε στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες τοποθετήσεις υπουργών στο θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία;

Απ.: Εδώ πάλι είναι αυτό που λέγαμε. Κάτι αναμενόμενο μεν, αλλά το οποίο εκ των υστέρων φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία τζόγαρε ουσιαστικά σε ένα κλίμα εθνολαϊκισμού, φάνηκε ότι πάνω σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα ακολούθησε μία τυχοδιωκτική πολιτική ενώ ήταν βέβαιο ότι θα εκινείτο τελικά σε αυτή την γραμμή, δηλαδή σε αυτήν της εφαρμογής και του σεβασμού μιας συμφωνίας που ήταν η πιο επωφελής η οποία τελικά ζητήθηκε και έγινε πράξη τα τελευταία 20-30 χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Αποτελεί μία απόλυτη επιβεβαίωση της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης και θεωρώ πλέον ότι θα πρέπει να ζητήσουν πρώτα από όλα συγγνώμη από τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έγιναν αντικείμενο επιθέσεων από διάφορους θερμόαιμους και θερμοκέφαλους ακροδεξιούς το προηγούμενο διάστημα, τους οποίους η Νέα Δημοκρατία με τη στάση της τότε τους κάλυψε. Και βέβαια κατ' επέκταση να ζητήσουν και συγγνώμη απέναντι στον ελληνικό λαό, διότι εδώ υπήρξε μία επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας μπροστά στις εκλογές και ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την ανερμάτιστη και επιπόλαιη τυχοδιωκτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας γύρω από αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα.

Ερ.: Κλείνοντας να αλλάξουμε θέμα και να δούμε και τα της ανασυγκρότησης του κόμματός σας; Τι είδους κόμμα λοιπόν; Και τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσετε;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά σε μία πραγματικότητα η οποία έχει πλέον στεριώσει στην ελληνική πολιτική ζωή και ουσιαστικά ζούμε στην εποχή ενός νέου μεταμνημονιακού διπολισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός κορμός ενός πόλου ο οποίος συγκροτείται από ένα πολύ μεγάλο φάσμα πολιτών που εκφράζονται από την Αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Θέλουμε σε αυτήν την νέα περίοδο να μπορέσουμε να έχουμε μια ενεργή παρουσία σε ό,τι κινείται τους μαζικούς χώρους, σε όλα τα πεδία στα οποία δίνονται μάχες, σε ό,τι αυτή τη στιγμή διαμορφώνει μια πραγματικότητα για τους πολίτες, είτε αυτό είναι η αυτοδιοίκηση, είτε αυτό είναι οι σύλλογοι, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, τα επιστημονικά σωματεία, άρα επιδιώκουμε μέσα από μία τέτοια προσέγγιση, την επανεκκίνηση και τη μαζικοποίηση του κόμματός μας έτσι ώστε να κάνουμε πράξη μία πληθυντική αριστερά η οποία να αντιστοιχεί στις ανάγκες της εποχής μας. Θέλω να πω ότι για μας δεν τίθεται ούτε θέμα αλλαγής τίτλου του κόμματος ούτε προφανώς αυτό το οποίο με βάση κάποιες σκοπιμότητες μας θέτουν ως ερώτημα διάφορα συστημικά κέντρα εάν ουσιαστικά μεταλλασσόμαστε σε ένα νέο κεντροαριστερό μόρφωμα. Αυτό δεν το υποστηρίζει κανείς, όπως κανείς δεν υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ένα κόμμα μικρό, ιδεολογικής καθαρότητας. Άλλωστε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια απέδειξε ότι μπορούσε να συνυπάρξει βάσει συγκεκριμένων συμφωνιών και με ανθρώπους από άλλους χώρους διαπραγματεύτηκε γύρω από πολύ κρίσιμα ζητήματα, ούτε λοιπόν το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Είναι ένα ψεύτικο δίπολο αυτό καμιά φορά που τίθεται στο δημόσιο λόγο, καθαρό και μικρό κόμμα ή μαζικό και ανοιχτό. Διαμορφώνουμε μία ταυτότητα μιας πληθυντικής σύγχρονης Αριστεράς, όπου θα βασίζεται στην υπεράσπιση και στη διεύρυνση της δημοκρατίας, θα κρατάει την αντικαπιταλιστική ενόραση, την αντικαπιταλιστική προοπτική, της υπέρβασης δηλαδή του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, θα οραματίζεται και θα επιδιώκει ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, θα ενσωματώνει μια οικολογική πράσινη κριτική για το σημερινό παραγωγικό μοντέλο.

Ερ.: Πάντως, κύριε Σκουρλέτη, θα διαβάσατε και εσείς την κριτική ότι στην πρόσφατη προσέγγιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διατέθηκαν αρκετές λέξεις για αυτοκριτική, για να το πω έτσι. Τι απαντάτε;

Απ.: Η συζήτηση που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή ήταν μια πλούσια συζήτηση και σας ενημερώνω ότι όλες τις επόμενες μέρες τα όργανα του κόμματος, οι νομαρχιακές, οι τοπικές οργανώσεις κάνουν ανοιχτές συζητήσεις. Χθες ήμουν στη Θεσσαλονίκη σε μια πολύ πετυχημένη και ανοιχτή συνέλευση της Α' Θεσσαλονίκης. Εμείς βάλαμε με την τελευταία απόφαση ένα πλαίσιο πρώτων εκτιμήσεων και πρώτων ερωτημάτων. Θέλουμε αυτή τη συζήτηση όχι μόνο για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και την ανάλυση της εμπειρίας, της πολύ πλούσιας εμπειρίας της τελευταίας πενταετίας, να την προσεγγίσουμε μέσα σε μια οργανωμένη συζήτηση πηγαίνοντας για το Συνέδριό μας. Μια συζήτηση που δεν θα αφορά μόνο τα μέλη αλλά θα αφορά και τους φίλους και όσους στήριξαν αυτήν την προσπάθεια στο πλαίσιο της προοδευτικής συμμαχίας, όπου, επαναλαμβάνω, δεν είναι μία τακτική επιλογή, είναι μία στρατηγική προσέγγιση την οποία θέλουμε να την προχωρήσουμε.

Διαβαστε επισης