Πολιτική

Σκουρλέτης για Πιτσιόρλα: Γίνονται και λάθη στις επιλογές


Νέος γύρος έντασης σχετικά με την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη μεσα από συνέντευξή του, στον Ρ/Σ Real FM, που αφήνει βαρύτατες αιχμες για το ΤΑΙΠΕΔ 

Οσον αφορά τη συμφωνία ο υπουργός τη χαρακτήρισε ως μια από τις μεγάλες πολιτικές επιτυχίες της κυβέρνησης «συμφωνήσαμε,  στην τελευταία συνάντηση είχα πάει κι εγώ, ότι αυτό το εναλλακτικό που υπήρχε στην προσέγγιση του Δεκεμβρίου, που ή θα εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης ή αλλιώς θα ξαναγυρίσουμε στην ιδιωτικοποίηση, φεύγει πια το διαζευκτικό. Προχωράμε, πείσαμε ότι είναι βιώσιμο το σχέδιό μας και το πρώτο βήμα εφαρμογής που θα γίνει μέσα στον Μάιο είναι η κατάργηση της ιδιωτικοποίησης του 66%, όπως είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο».

Ολόκληρη η συνέντευξη

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι νέα έχουμε από την αξιολόγηση; Βλέπετε πιθανότητα επανάληψης του σκηνικού του καλοκαιριού του 2015; Και το ρωτώ γιατί φαίνεται ότι αρκετές πλευρές επιμένουν για να ψηφίσουμε το πρόσθετο αυτό πακέτο των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίπτωση που δεν θα πιάσουμε τους στόχους. 

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όσο η συζήτηση κινείται μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του προηγούμενου καλοκαιριού, θεωρώ ότι μπορεί να έχει μία καλή κατάληξη για τη χώρα μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσει  αυτό το αναγκαίο κλίμα ψυχολογικής σταθερότητας και πολύ σύντομα να δούμε στην οικονομία τα σημάδια της ανάκαμψης.

 Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Από την πλευρά των δανειστών; Κινείται σε αυτό το πλαίσιο κύριε Σκουρλέτη;

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Από κάποιους ναι, από κάποιους όχι. Και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά που υπάρχει στην φετινή διαπραγμάτευση από αυτά τα οποία είχαμε γνωρίσει πέρσι το καλοκαίρι. Υπάρχουν φωνές οι οποίες στέκονται στο πλάι της ελληνικής κυβέρνησης, το βλέπετε αυτό. Μιλούν για το χρέος, μιλούν για την ανάγκη να σταματήσουν τα μέτρα, αναφέρονται -και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία- σε κάποια καλά σημάδια της ελληνικής οικονομίας και περιμένουμε και αυτό να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία της Eurostat.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι αλλά θα ακούσατε κύριε υπουργέ, χθες, κορυφαίος αξιωματούχος είπε ότι ακόμα και αν τα αποτελέσματα από την Eurostat φανεί ότι είναι καλύτερα από το 0.2 -και ήδη υπάρχουν κάποιες πρώτες πληροφορίες ότι θα είναι 0.6 το πλεόνασμα- δεν θα επηρεάσουν την διαπραγμάτευση.

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό είναι εντελώς παράλογο γιατί ξεφεύγει, πια, από τα όρια της λογικής των αριθμών και των πραγματικών στοιχείων. Δηλαδή, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα πέρσι το καλοκαίρι με βάση κάποιες εκτιμήσεις -ότι η ύφεση θα ήταν από 2,5% μέχρι 4% όπως κάποιοι λέγανε- για άλλα μεγέθη σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, και, κλείνει τώρα στο 0.2, Όταν λοιπόν έχουν βελτιωθεί οι πραγματικοί δείκτες της οικονομίας, μπορούμε εμείς να επικαλούμαστε την ανάγκη νέων μέτρων ακόμα και αν αυτά εφαρμοστούν, αν χρειαστεί, το 2018; Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δείχνει μία έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Δεν υπάρχουν «κάβα» μέτρα. Έτσι δεν είναι;

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια στο μνημόνιο κύριε Σκουρλέτη προβλεπόταν αυτή η διαδικασία.

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως, η αξιολόγηση.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ότι θα υπάρχουν έτοιμα εναλλακτικά μέτρα αν δεν πιάσουμε τους στόχους. Υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο τρίτο μνημόνιο, αυτό που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα μπορούσα ακόμα και να το δεχτώ με βάση τη δική σας ερμηνεία, αν ίσχυε και από την άλλη. Αν λέγαμε το εξής: Ότι αν πάμε καλύτερα από τους στόχους, τότε ποια μέτρα δεν θα εφαρμοστούν και θα καταργήσουμε. Υπάρχει η αναφορά ότι προφανώς αξιολογείται η πορεία εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος. Εδώ έχει συμβεί το εξής, τελικά σχιζοφρενικό: Το ΔΝΤ το οποίο υπερασπίζεται την ανάγκη απομείωσης με δραστικό τρόπο του χρέους και μάλιστα λέει ότι αν δεν γίνει αυτό θα αποχωρήσω, τελικά να συμφωνεί με τον Σόιμπλε, ο οποίος δεν θέλει να μειωθεί το χρέος, και τελικά να παραμένει προσθέτοντας άλλο ένα βαρύ πακέτο νέων μέτρων. Δηλαδή ισορρόπησαν οι δύο ακραίες φωνές, του Σόιμπλε και του ΔΝΤ, στο χειρότερο για τη χώρα μας σενάριο. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει τελικά η λογική και αυτό θα μείνει μία συζήτηση και μόνο.

 Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Σκουρλέτη, η ερώτηση είναι προσωπική και το λέω προσωπική γιατί δεν έχουμε ακόμα την επίσημη θέση της κυβέρνησης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το να επιμείνουν σε αυτό το επιπρόσθετο πακέτο, περνάει από τον Βουλή;

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα σας πω. Περνάει δεν περνάει, θεωρώ ουσιαστικά ότι υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας μας αυτή τη στιγμή. Εάν παρθούν αυτά τα μέτρα, αντιλαμβάνεστε ότι και να κλείσει σε αυτή τη φάση η αξιολόγηση δε θα έχουμε τα πλεονεκτήματα της ψυχολογικής σταθερότητας και της ανάτασης που είναι αναγκαία για να εκδηλωθούν αυτές οι επενδυτικές δυνάμεις, οι οποίες «καραδοκούν» θα έλεγα και περιμένουν να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά. Θα είναι, δηλαδή, μία κατάσταση η οποία θα σέρνεται. Βέβαια η κυβέρνηση, δυστυχώς, έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο ακραίες φωνές…

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε, δηλαδή, ότι η παρουσία ότι ενός ψηφισμένου παράλληλου προγράμματος θα είναι σαν την παραδοχή ότι θα αποτύχει αυτό που εφαρμόζεται.

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς, το λέτε όπως ακριβώς το προσεγγίζω. Και λέω ότι, δυστυχώς, σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις ακραίες φωνές των δανειστών και επαναλαμβάνω, δεν είναι όλοι ενιαίοι. Έχει να αντιμετωπίσει και αυτούς στο εσωτερικό που ουσιαστικά  σιγοντάρουν την «τρόικα  εσωτερικού». Δεν αναφέρομαι μόνο στους γνωστούς, δηλαδή στην ΝΔ και σε όλους όσοι την υποστηρίζουν. Αναφέρομαι και σε εξωθεσμικούς παράγοντες οι οποίοι υπονομεύουν αυτή τη συζήτηση.

 Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Εννοείτε Μέσα ενημέρωσης;

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για τα Μέσα ενημέρωσης είναι γνωστό. Αναφέρομαι συγκεκριμένα και μπορώ να το προσδιορίσω εάν θέλετε, για παράδειγμα στο δικό του σχέδιο που εφαρμόζει,  στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, στο ΤΑΙΠΕΔ. 

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θεωρείτε ότι το ΤΑΙΠΕΔ συμπεριφέρεται εξωθεσμικά; Δηλαδή δεν ακολουθεί την γραμμή της κυβέρνησης;

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι ένας μάνατζερ ιδιωτικοποιήσεων, αυτών που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ουσιαστικά διεκδικεί έναν πολιτικό ρόλο, το βλέπετε από τον πολυσχιδή και πολυπράγμονα κύριο Πιτσιόρλα, ο οποίος κατά τη γνώμη μου κινείται με ένα σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης. Και επειδή δεν έχει αξία αυτά να τα λέω μόνο στο ραδιόφωνο,    προσωπικά στην επόμενη συνεδρίαση κυβερνητικών οργάνων, την Δευτέρα μπορεί να γίνει  ΚΥΣΟΙΠ, θα θέσω αυτό το ζήτημα. Δεν μπορεί δηλαδή, όταν εμείς συζητάμε για το νέο ταμείο αξιοποίησης, το οποίο διαφοροποιείται από την μέχρι τώρα πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, όπως την υλοποιούσε το ΤΑΙΠΕΔ επί Σαμαρά, να έρχεται το ΤΑΙΠΕΔ και να κινείται αυτονόμως.

 Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Μα ο κ. Πιτσιόρλας είναι επιλογή του πρωθυπουργού.

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Γίνονται και λάθη στις επιλογές, εάν εννοείτε αυτό. Αλλά εμένα με ενδιαφέρει η ουσία. Με ενδιαφέρει η ουσία του ζητήματος.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καταλαβαίνω ότι…

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Για να μη σας πω για διαρροές για μέλη της κυβέρνησης που γίνονται.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαρροές που γίνονται από το ΤΑΙΠΕΔ, λέτε;

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εκ μέρους του  ΤΑΙΠΕΔ,  το οποίο όπως ξέρετε επειδή ακριβώς διαχειρίζεται  και χρήματα, αυτές πάντοτε οι διαρροές έχουν ανάγκη και από οικονομική βοήθεια.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι βαρύ κύριε υπουργέ. Τι εννοείτε;

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κοιτάξτε τα ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών  σε όλες τις εφημερίδες. Υπάρχει ένα κέντρο – και επειδή έχουμε εμπειρία – και εγώ ως παλαιότερος…

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήσασταν και εκπρόσωπος…

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: …και εσείς και ο συνομιλητής μας από το ΠΟΝΤΙΚΙ που τρυπώνει παντού,  ξέρουμε πώς καμιά φορά τροφοδοτούνται τα διάφορα δημοσιεύματα.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με τον ΑΔΜΗΕ τι γίνεται;

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Θεωρώ ότι είναι μία από τις μεγάλες πολιτικές επιτυχίες της κυβέρνησης. Είχαμε ανοίξει αυτή τη συζήτηση…

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί διέρρευσαν φήμες τις τελευταίες μέρες ότι πιέζεται η κυβέρνηση πάλι, να δεχτεί την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι, όχι…

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι; Δεν υπάρχει λέτε, έκλεισε το θέμα.

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν υπάρχει και μάλιστα συμφωνήσαμε,  στην τελευταία συνάντηση είχα πάει κι εγώ, ότι αυτό το εναλλακτικό που υπήρχε στην προσέγγιση του Δεκεμβρίου, που ή θα εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης ή αλλιώς θα ξαναγυρίσουμε στην ιδιωτικοποίηση, φεύγει πια το διαζευκτικό. Προχωράμε, πείσαμε ότι είναι βιώσιμο το σχέδιό μας και το πρώτο βήμα εφαρμογής που θα γίνει μέσα στον Μάιο είναι η κατάργηση της ιδιωτικοποίησης του 66%, όπως είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο.

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Τώρα θέλω να σας κάνουμε και ένα τελευταίο ερώτημα για τις πολιτικές εξελίξεις. Έχετε την αίσθηση ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις αν η αξιολόγηση δεν προχωρήσει; Αν επιμείνουν στην ψήφιση του επιπλέον πακέτου των 3 δισ. ευρώ;

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πολιτικές εξελίξεις…

 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εκλογές, εκλογές, αυτό είναι που πλανάται στον αέρα.

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν έχουν σταματήσει οι πολιτικές εξελίξεις. Σας λέω ότι είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, είτε δηλαδή αυτό το πακέτο [των επιπλέων μέτρων] ψηφιστεί είτε, τελικά, δεν αντέξει το κοινοβούλιο να το ψηφίσει, και τα δύο ενδεχόμενα είναι αρνητικά. Οπότε, προφανώς μιλάμε για αρνητικές πολιτικές εξελίξεις. Θεωρώ όμως ότι και η λογική θα επικρατήσει και δεν νομίζω ότι θέλει στη συγκεκριμένη συγκυρία η Ευρώπη να παίξει τόσο «άσχημα» με το ελληνικό ζήτημα. Ποια είναι η δεδομένη συγκυρία; Το προσφυγικό και το δρομολογημένο δημοψήφισμα στην Βρετανία. Όλα αυτά, καταλαβαίνετε, όταν οδηγούν σε μια κατάσταση ανισορροπίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι κατώτερος των περιστάσεων.

 Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Εάν μου επιτρέπετε μια ερώτηση για τα εσωκομματικά σας. Βλέπουμε την κίνηση των 53, η οποία έχει ενδιαφέρον και για έναν  επιπρόσθετο λόγο. Επειδή είναι ο κ. Τσακαλώτος εκ των  επικεφαλής, άτυπα εν πάση περιπτώσει, θεωρείτε ότι αυτή η κίνηση δημιουργεί περαιτέρω ασφυκτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση – από την πλευρά του κόμματος εννοώ – για να μην υποχωρήσει στις λεγόμενες ή υπαρκτές «κόκκινες γραμμές»;

 Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα όταν εμφανίζονται συλλογικά κείμενα τα οποία - γνωρίζοντας μάλιστα τον τρόπο που εμείς συζητάμε, έχοντας δηλαδή κατακτήσει στην πράξη έναν τρόπο ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου –  καταθέτουν διάφορες απόψεις. Μπορεί να διαφωνεί κάποιος, αλλά ακριβώς γι’ αυτό είναι δημόσιες αυτές οι τοποθετήσεις, για να σχολιάζονται και να απαντώνται πάλι με έναν δημόσιο τρόπο. Πολύ δε περισσότερο που γνωρίζετε ότι ουσιαστικά είμαστε  σε μια άτυπη προσυνεδριακή περίοδο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις