Αγορές

Σκωτσέζικο ντους στο χρηματιστήριο


Το σκωτσέζικο ντους συνεχίζεται στο χρηματιστήριο, με εναλλαγές κατεύθυνσης και προσήμων που γίνονται πλέον και ενδοσυνεδριακά, δημιουργώντας  σκηνικό έντονης μεταβλητότητας. Οι εξελίξεις συντηρούν την αβεβαιότητα και καθιστούν άκρως επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς.

Σήμερα ο ΓΔ υπερέβη οριακά το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, δημιουργώντας  προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη και ουσιαστική αλλαγή κλίματος.  Όμως η συνολική εικόνα της συνεδρίασης δεν δικαιολογεί μεγάλη αισιοδοξία.
Η θετική έκβαση ήταν αποτέλεσμα ενδοσυνεδριακής αντίδρασης, που εκδηλώθηκε μετά από μία νέα «βουτιά» των τραπεζικών και με αγοραστικές παρεμβάσεις από εγχώρια χαρτοφυλάκια. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση ξένων funds, που έχουν ακόμη μεγάλες θέσεις short στα τραπεζικά χαρτιά, στη ΔΕΗ και σε ορισμένα άλλα blue chips.

 Οι αρνητικοί παράγοντες

Τα δεδομένα που υπαγόρευσαν αυτές τις επιλογές, δεν έχουν αλλάξει. Το αντίθετο μάλιστα: Στη δυσπιστία για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου προστίθενται τώρα το νέο «σοκ» από τα Folli Follie – όπου αποκαλύπτεται μαύρη τρύπα 300 εκατ. ευρώ – και η πολιτική αβεβαιότητα της προεκλογικής περιόδου.

Η υπόθεση των Folli Follie επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και του ΧΑ, την ώρα που η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν πάντως οι τράπεζες, όπως διαπιστώθηκε και στο διήμερο roadshow της BofA Merrill Lynch στο Λονδίνο. Αναλυτές και fund managers αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι θα δυσκολευθούν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης κόκκινων δανείων και ότι δεν αποκλείεται να χρειασθούν αυξήσεις κεφαλαίου.

Short σε μετοχές και Παράγωγα

Λόγω αυτών των εκτιμήσεων πολλά επιθετικά funds έχουν αυξήσει τον τελευταίο καιρό τις short θέσεις τους ή προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, που έστειλαν τα τραπεζικά χαρτιά να «ξύσουν πάτο». Οι χαμηλές αποτιμήσεις αποτελούν βέβαια δέλεαρ για μακροπρόθεσμους  επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν σε ημέρες μεγάλης πτώσης, στήνοντας αναχώματα στήριξης.
Σήμερα τα χαρτοφυλάκια που ποντάρουν σε πτώση φαίνεται ότι «τράβηξαν φρένο», επιτρέποντας μια ενδοσυνεδριακή αλλαγή σκηνικού στην αγορά. Τις τρεις πρώτες ώρες της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινούνταν πτωτικά, με διευρυνόμενες απώλειες. Εν συνεχεία – και αφού «σκουπίσθηκε» σταδιακά η προσφορά – πήραν την ανιούσα, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε -1,24% στις 691,19 μονάδες, κάλυψε εν συνεχεία τις απώλειες και τερμάτισε +0,29%, στις 701,89 μονάδες. Βρίσκεται λοιπόν «ενώπιος ενωπίω» με μία ισχυρή αντίσταση, την οποία πρέπει να υπερβεί για να υπάρχουν ελπίδες συνέχισης της ανάκαμψης.
Ο FTASE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε +0,52% στις  1.843,95 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης «βούτηξε» αρχικά στο -3,77%. Εν συνεχεία οι απώλειες περιορίστηκαν σταδιακά σε 0,67%.  Τα τελευταία λεπτά πιέσθηκε και τερμάτισε με  -1,11%.

Στις τράπεζες με θετικό πρόσημο Πειραιώς (+0,7%) και Attica (+,05%). Με απώλειες Eurobank -2,5%, Εθνική -1%, Alpha -0,8%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Φουρλής +2,7%, Jumbo και Coca-Cola +2%, ΕΥΔΑΠ και Lamda +1,9%,  Μυτιληναίος και Βιοχάλκο +1,5%.

Στον αντίποδα ΔΕΗ, ΟΛΠ και Aegean -2%, Τιτάν -0,7%.

Στα mid caps Ιντρακάτ + 4,4%, Intralot και Νηρέας +4,2%,  ΚΛΜ +3,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα