Επικαιρότητα

Σκοπιανό: Τα ονόματα που προκρίνουν Αθήνα και ΠΓΔΜ


 Με το προσχέδιο του Συμφώνου που προτείνει η Αθήνα και ρυθμίζει τα «καυτά» ζητήματα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ- όπως την ονομασία, την γλώσσα, την αναθεώρηση του συντάγματος- βρίσκεται στα Σκόπια ο Μάθιους Νίμιτς. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων και θα μεταφέρει τις ελληνικές προτάσεις, που βάσει των όσων υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς, μπορούν να αποτελέσουν το «θεμέλιο λίθο» μιας κοινά αποδεκτής λύσης ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Η Αθήνα, πιστή στο «δόγμα» περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα είναι αμετάφραστη (σλαβική γλώσσα), προκρίνει σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Επίσης, ξεχωρίζει, έναντι των άλλων ονομάτων-προτάσεων που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας). Το συγκεκριμένο όνομα, τυγχάνει αποδοχής εντός της σκοπιανής κυβέρνησης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Οι δύο παραπάνω ονοματολογικές προτάσεις έχουν πάρει προβάδισμα, ωστόσο όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αυτό δεν σημαίνει οριστικό αποκλεισμό των υπολοίπων ονομάτων που προτάθηκαν προ εβδομάδων από τον Μάθιου Νίμιτς. Απορριπτέο, από την ελληνική πλευρά, έχει κριθεί το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ υπό συζήτηση παραμένουν τα ονόματα  Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Η ελληνική στρατηγική και το Σύμφωνο

Η ελληνική πλευρά θα παραδώσει το Φεβρουάριο, το Σύμφωνο που θα ορίζει όλα τα εκκρεμή και ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Δεν πρόκειται για συμφωνία «take it or leave it» προς τους Σκοπιανούς, αλλά για μια διπλωματική προσέγγιση που εξυπηρετεί δύο σκοπούς.

Πρώτον διαμορφώνει θεσμικό πλαίσιο διαβουλεύσεων, όπου η Αθήνα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και δεύτερον προσδιορίζει μια σειρά από δεσμεύσεις που πρέπει να εκπληρώσει η ΠΓΔΜ (γλώσσα, εξάλειψη αλυτρωτικών διαθέσεων), στο εγγύς μέλλον.

Νέα επίσκεψη Νίμιτς στην Ελλάδα

Σήμερα, ο Μάθιου Νίμιτς, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με την σκοπιανή ηγεσία, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων.