Υπό το καθεστώς πιέσεων από Γερμανία και ΗΠΑ, για την εξεύρεση άμεσης λύσης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Νέα Υόρκη ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό. Μέσω παρεμβάσεων, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρέθηκαν σε τελματώδη «κατάσταση», το τελευταίο διάστημα.
Η πρόταση της ΠΓΔΜ για την «Μακεδονία του Ιλιντεν», ως τη μοναδική η οποία μπορεί να καλύπτει το ελληνικό αίτημα για «erga omnes», δημιούργησε προσκόμματα παρά έδωσε ώθηση στην διαπραγμάτευση. Οι ισχυρές αντιδράσεις που προέκυψαν μετά τη διαρροή της σκοπιανής πρότασης, φόβισαν τις πολιτικές ηγεσίες των δύο πλευρών, που διστάζουν να επωμισθούν την ευθύνη ενός συμβιβασμού, που συνεπάγεται εξ ορισμού κάποιες παραχωρήσεις και τις βάλει στο στόχαστρο εθνικιστικών και υπερπατριωτικών φωνών.
Η πρόταση για την «Μακεδονία του Ιλιντεν», σμίκρυνε τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης και μεγάλωσε την απόσταση ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.
Διαπιστώνοντας ότι το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ παραμένει μεγάλο και η διαπραγμάτευση «κολλάει», Γερμανία και ΗΠΑ, αποφάσισαν να παρέμβουν και να ασκήσουν πιέσεις προς τις δύο πλευρές για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η παρέμβαση Μέρκελ
Μετά την εκδήλωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το Σκοπιανό, δια στόματος του αντιπροέδρου Μαικ Πενς, η Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε ισχυρή παρέμβαση. Επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, με τους οποίους συζήτησε για την πορεία των διαβουλεύσεων.
Νέα συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ
Έχοντας καταγράψει τις παρεμβάσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εισέρχεται στην αυριανή τριμερή συνάντηση με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμίτροφ και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Η ελληνική θέση, αναφορικά με την αποδοχή του «erga omnes» στη σύνθετη ονομασία και την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, παραμένει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη. Σε σχέση με το ονοματολογικό, η διαβούλευση θα γίνει επί των προτάσεων Νίμιτς και κυρίως στις δύο ονομασίες που έχουν προκρίνει Αθήνα και Σκόπια. Πρόκειται για το Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) και το Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), ονομασίες που έχουν ξεχωρίσει Ελλάδα και ΠΓΔΜ.