Επικαιρότητα

Σκοπιανό: Δεν αλλάζει η κυβερνητική γραμμή


 Τα «απόνερα» από το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη έφτασαν στο Μαξίμου, καθώς η μεγαλύτερη του αναμενομένου συμμετοχή, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους κυβερνητικούς παράγοντες. Αποτέλεσε «τροφή για σκέψη», ωστόσο δεν μεταβάλλει την κεντρική διπλωματική θέση που έχει εκφράσει το Μαξίμου για το Σκοπιανό. Η συνέχιση των διαβουλεύσεων με κύριους άξονες τη σύνθετη ονομασία και την άρση των όποιων αλυτρωτικών επιδιώξεων των Σκοπιανών-μέσω αναθεώρησης του συντάγματος- αποτελούν την διαπραγματευτική οδό, στην οποία θα συνεχίσει να πορεύεται η Αθήνα.

Αυτό που μεταφέρει ως «μήνυμα» του Μαξίμου, είναι πώς η διαπραγματευτική του γραμμή για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ, δεν αλλάζει και δεν επηρεάζεται. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes ( έναντι όλων), αποτελεί την «εθνική γραμμή» η οποία συνοδεύεται και από την απαίτηση προς τους Σκοπιανούς, για αναθεώρηση του συντάγματός τους, προκειμένου να εξαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές και… επιδιώξεις.

Συνάντηση κορυφής στο Νταβός

Οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και μάλιστα στο κορυφαίο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο Νταβός-στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Το παρών στην Ελβετία θα δώσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι έχουν αναλάβει και το κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης.

Επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

Ο διεθνής παράγοντας, που διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην υπόθεση του Σκοπιανού, εντείνει τις πιέσεις και καλλιεργεί προσδοκίες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κάλεσε την Ελλάδα και τα Σκόπια να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι προτίθεται να επισκεφτεί τις δύο χώρες, εντός του επόμενου δεκαημέρου, με στόχο να στόχο να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Τροχοπέδη οι διαφωνίες στο εσωτερικό

Είναι ξεκάθαρο ότι Νίμιτς, ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, εκτιμούν ότι υπάρχει θετικό μομέντουμ προκειμένου Αθήνα και Σκόπια να βρουν τη «χρυσή» τομή και να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι εν λόγω εκτιμήσεις, όμως, δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ισχυρές διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των δύο χωρών, αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης του ονομοτολογικού.

Στην Ελλάδα, οι ενστάσεις που εκφράζονται από τον κυβερνητικό εταίρο, ΑΝΕΛ, αλλά και η άτεγκτη στάση της αντιπολίτευσης, δεν δημιουργούν συνθήκες εθνικής γραμμής. Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και στην ΠΓΔΜ, με το εθνικιστικό κόμμα του Γκρουέφσκι να προκαλεί προβλήματα και δυσχέρειες στις διπλωματικές επιλογές της κυβέρνησης Ζάεφ.