Πολιτική

Σκόπια: Έκλεισαν ξανά τα σύνορα με την Ελλάδα


Κλειστά παραμένουν τα σύνορα στην Ειδομένη από το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με δήλωση ανώτατου αξιωματικού της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, γεγονός που καθώς φαίνεται είναι μόλις ο προάγγελος της επόμενης φάσης της δραματικά εξελισσόμενης προσφυγικής κρίσης: της φάσης του εγκλωβισμού προσφύγων μπροστά σε κλειστά συνοριακά περάσματα.

Ακόμη κι αν το μέτρο είναι προσωρινό, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, τα σημάδια από τα Βαλκάνια και την Αυστρία δείχνουν μόνο προς μία κατεύθυνση.

Αποκορύφωμα των τελευταίων εξελίξεων είναι η ανακοίνωση της Βιέννης ότι θα περιορίσει τον αριθμό προσφύγων που δέχεται. 

Όπως ανακοίνωσε εχθές η Αυστρία, ο μέγιστος αριθμός προσφύγων που μπορεί να υποδεχθεί φέτος δεν ξεπερνά τις 37.500, ενώ έως το 2019 θα γίνουν δεκτοί 127.500 πρόσφυγες. 

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μέχρις ότου ενημερωθούν επισήμως τα κράτη των Βαλκανίων για το πόσοι και ποιοι πρόσφυγες θα μπορούν να περάσουν στην Αυστρία, θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μη φθάσουν οι πρόσφυγες στο έδαφός τους – και να μείνουν στην Ελλάδα.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Φάιμαν, που έως τώρα τηρούσε πιο ανοικτή στάση, έκανε λόγο για «λύση έκτακτης ανάγκης». «Η Αυστρία δεν μπορεί να δεχθεί όλους όσοι ζητούν άσυλο», είπε ο Φάιμαν. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι 90.000 άνθρωποι που υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Αυστρία πέρυσι και των οποίων οι αιτήσεις θα εξεταστούν κανονικά. Οι αυστριακές αρχές αναζητούν νομική βάση για την απόφαση αυτή, προκειμένου να μην παραβιαστεί το κατοχυρωμένο από διεθνείς συνθήκες δικαίωμα στο άσυλο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εχθές η γερμανική εφημερίδα Bild είχε αναφερθεί σε σχέδιο της γερμανικής και αυστριακής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για σφράγιση των βορείων συνόρων της Ελλάδας και δημιουργία μεγα-καταυλισμού προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, κάτι για το οποίο η Ελλάδα θα λάβει ενίσχυση ύψους 320 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι κινήσεις της Αυστρίας γίνονται σε συντονισμό με το Βερολίνο, το οποίο επίσης αναζητεί τρόπους να μειώσει τους αριθμούς προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία περνούν από την Αυστρία. Απαντώντας στα αιτήματα για κλείσιμο των γερμανικών συνόρων, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες ότι «θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχεται στη χώρα», αλλά ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη βοήθεια «ευρωπαϊκής λύσης». Ενδεχομένως ως τμήμα της λύσης αυτής, η Σερβία και η Κροατία ανακοίνωσαν χθες ότι θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε πρόσφυγες που θέλουν άσυλο στη Γερμανία ή στην Αυστρία, χωρίς να είναι σαφές τι θα συμβεί στην περίπτωση που καλυφθεί το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Αυστρία.

Εν τω μεταξύ, το μεγάλο πρόβλημα των γυναικών προσφύγων ανέδειξαν χθες τρεις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι επιτόπιες έρευνές τους έδειξαν ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε σεξουαλικές και άλλου είδους επιθέσεις στη διάρκεια του ταξιδιού. Ο ΟΗΕ αναφέρει πως οι κυβερνήσεις, οι δήμοι, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προλαμβάνουν ούτε επεμβαίνουν σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Το γεγονός ότι οι τουαλέτες και τα ντους δεν είναι χωρισμένα ανά φύλο εντείνει τα προβλήματα στα κέντρα υποδοχής, ενώ οι γυναίκες, ακόμη και αν πέσουν θύματα βιασμού ή άλλων επιθέσεων δεν θεωρούν ότι υπάρχει κάποια Αρχή αρμόδια να τιμωρήσει τους ενόχους. Η έκθεση αναφέρει ότι κάποιες από τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους παντρεύονται στη διάρκεια του ταξιδιού μόνο και μόνο για να έχουν προστασία.