Πολιτική

Σκληρό πόκερ για το ελληνικό χρέος


Στο γνωστό γαϊτανάκι των διαπραγματεύσεων (αξιολόγηση, προσφυγικό κλπ) εισέρχεται για μια ακόμη φορά η ελληνική ηγεσία, αυτή τη φορά για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Το έναυσμα έδωσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος μετά το πέρας της συνεδρίασης έθεσε το θέμα επί τάπητος σε βραχυπρόθεσμό ορίζοντα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλευση των Θεσμών στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Χαρακτηριστικότερο στοιχείο όμως είναι το μπαράζ τοποθετήσεων γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Βίοι αντίθετοι, για την ώρα, όσον αφορά τις θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας καθώς από την μια πλευρά ο Μισέλ Σαπέν δηλώνει την ικανοποίηση του, ενώ ο "σκληρός" Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ρίχνει τους τόνους και υποβαθμίζει το ζήτημα ως ένα θέμα πρεστίζ.

Από την άλλη πλευρά, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τη Σμύρνη χθες αργά το βράδυ εξαπέλυσε πυρά για το σύστημα που έχει διαμορφωθεί που είναι - όπως είπε - «δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων». Όπως τόνισε πρόκειται για την κοινωνικά επιζήμια "οικονομία του χρέους". Στο λόγο του έσπευσε, τέλος, να ασκήσει ξανά σκληρή κριτική στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι το πρόγραμμά του περιελάμβανε «σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού»...με την συνεχή απειλή από τους δανειστές, την χρεοκοπία. Αξιοσημείωτη είναι επίσης όσον αφορά το περιεχόμενο και την χρονική συγκυρία της παρεμβασης του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής που ζητά κάτι παραπάνω από μια απλή ελάφρυνση του χρέους!

«Θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα. Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται, πλέον, στο τραπέζι και δεν θα πρέπει να διατηρούμε έπ' άπειρον την αγωνία γι' αυτό», τόνισε ο κ. Σαπέν.

Στην Ελλάδα άλλωστε δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της, αφού εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο «όγκο» από αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως αυτός που τάσσεται συνεχώς υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ, που όμως, διατηρεί και την πιο άτεγκτη στάση αναφορικά με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που οφείλει να λάβει η Ελλάδα.

Αποστάσεις Σόιμπλε - Δεν έχω σοβαρά επιχειρήματα για να πείσω βουλευτές και γερμανούς πολίτες

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί το ορθόδοξο Πάσχα. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ο Σόιμπλε έδειξε να κρατά αποστάσεις από τη χθεσινή τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει λόγο να ληφθούν αποφάσεις στο εγγύς μέλλον. Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «δεν έχω ένα σοβαρό επιχείρημα για τους Γερμανούς βουλευτές και τον γερμανικό λαό... για το γιατί αυτό πρέπει να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης τώρα».

Υποστήριξε ότι η δομή του ελληνικού χρέους δείχνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια μεγάλη πληρωμή ως το 2025 και έτσι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει ρύθμιση πληρωμών τώρα.

«Αυτό το μέρος της συζήτησης είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία», είπε. Πάντως, το ΔΝΤ θέτει όρο τη μείωση του ελληνικού χρέους για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ενώ η Γερμανία θέλει να είναι το ΔΝΤ μέρος του προγράμματος

Σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους θέλει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Την ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στα νέα διεθνή δεδομένα, ώστε να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη, επισήμαναν ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, και ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου.

«Το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, και αυτό είναι ένδειξη της αποτυχίας της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Πάνος Καζάκος και εξέφρασε την άποψη πως η ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση, μορατόριουμ πληρωμών και ρύθμιση επιτοκίων δεν είναι αρκετή και απαιτείται μείωση της ονομαστικής του τιμής, «εάν βέβαια είναι εφικτό κάτι τέτοιο».

«Έχει επιχειρήματα η Ελλάδα για να διεκδικήσει ορισμένα πράγματα, αρκεί να τα ξεχωρίζει. Και σ' αυτό είμαι πιο κοντά στο ΔΝΤ που μιλά για σοβαρή αναδιάρθρωση και όχι απλώς επιμήκυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα, ότι χρέος τέτοιας κλίμακας αποθαρρύνει τις μακροχρόνιες επενδύσεις ή ότι η συνέχιση των μεταναστευτικών ροών μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομικά προβλήματα, όπως το να επιδράσει αρνητικά στον τουρισμό, που είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Ο συντονιστής του Γραφείου, Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν έχει καταφέρει να βγει από την επιτήρηση των μνημονίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είπε, οι αρχικές συνθήκες ήταν χειρότερες, το μέγεθος της λιτότητας που μας ζητήθηκε ήταν πολύ μεγάλο, το μείγμα των μέτρων στηρίχθηκε περισσότερο στη φορολογία, έγιναν λάθος εκτιμήσεις από τους θεσμούς είχαμε υστέρηση εισαγωγών, καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, αδύναμους θεσμούς και πελατειακό κράτος.