Πολιτική

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά


Η κυβέρνηση στοχεύει να περάσει μία ακόμη σειρά σκληρών μέτρων από τη Βουλή και να κλείσει η β' αξιολόγηση με αντάλλαγμα την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου

«Καυτό» αναμένεται το Σαββατοκύριακο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά. Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα δρόμου, για να περάσει και να εγκριθεί από τη Βουλή μια ακόμη σειρά σκληρών μέτρων καθώς και τον προϋπολογισμό του 2017, ώστε να τεθεί επί τάπητος η ρύθμιση του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Στο Υπουργείο Εργασίας οι ρυθμοί… ανεβαίνουν στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών  και όπως όλα δείχνουν το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, είναι να κλείσει όσο πιο «αναίμακτα» η β’ αξιολόγηση, με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και τις ομαδικές απολύσεις να αναδεικνύονται ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και στοχεύει στην αποκατάστασή τους, κυρίως με δύο τρόπους: Μέσω της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και μέσω της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Για τον κατώτερο μισθό

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πηγές επισημαίνουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης. 

 Μάλιστα, κατά την πρώτη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους: Εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, μιας και θεωρούν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ήτοι να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, ως "εμβληματική αλλαγή".

 Όσον αφορά στον υποκατώτατο μισθό των νέων, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει εκφράσει την άποψη ότι ως ρύθμιση συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι είναι διάκριση στη βάση της ηλικίας και δεν επιτρέπεται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, είναι ζήτημα νομιμότητας.

Περί συνδικαλιστικού νόμου

Σχετικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, πηγές του Υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητά επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά στο δικαίωμα στην απεργία. 

Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Για τις ομαδικές απολύσεις

«Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελεί το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο οι δανειστές πιέζουν εδώ και χρόνια. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο το σκληρό αυτό μέτρο και «πρώην κόκκινη γραμμή» θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Υπουργείο Εργασίας και δανειστές εργάζονται διαρκώς πάνω στο ζήτημα αυτό. Οι πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε ενδεχόμενο για αύξηση του ορίου των απολύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ. 

Επιπλέον το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο βαρύνοντα ρόλο αναμενόταν να παίξει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη σχετική υπόθεση της ΑΓΕΤ, αν και οι δανειστές πιέζουν για αποφάσεις πριν βγει η απόφαση (σ.σ.: η οποία δεν αναμένεται πριν τα μέσα Δεκεμβρίου).

Ειδικότερα, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, πηγές του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι «η απόφαση του δικαστηρίου θα ρίξει φως στο ζήτημα της διοικητικής έγκρισης. 

Ωστόσο, οι θεσμοί ισχυρίζονται ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης. 

Το Yπουργείο Εργασίας επιμένει στο ότι πρέπει να υπάρχει προέγκριση, για να μην ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος περιπτώσεων ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, απαραίτητο είναι να διενεργείται ουσιαστικός έλεγχος για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να προβούν σε ομαδικές απολύσεις».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει τεθεί θέμα ασφαλιστικού, καθώς αυτό το ζήτημα έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το υπόμνημα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκύπτει ότι η θέση του ILO ενισχύει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς σχεδόν το σύνολο των θέσεων του ILO υποστηρίζει την ελληνική πλευρά σε θέματα όπως η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κ.ά. 

Όπως σημειώνουν, ο ILO δηλώνει ότι είναι ενάντια στις αρχές του η υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των συλλογικών συμβάσεων και επικρίνει τη θέση της μειοψηφίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ILO κρατά μεσοβέζικη στάση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις