Πολιτική

Σκληραίνει η μάχη ΕΚΤ - Γερμανίας για το QE


Συνέχεια στον πόλεμο μεταξύ της Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνει η Γερμανία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επιβεβαίωσε την κατάθεση προσφυγής κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag, η προσφυγή αφορά το κατά πόσο η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κυβερνητικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα.

«Η προσφυγή κατατέθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία», ανέφερε εκπρόσωπος του δικαστηρίου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ενώ αρνήθηκε να κατονομάσει τους ενάγοντες για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η προσφυγή αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο στη μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ και ομάδας πανεπιστημιακών και επιχειρηματιών στη Γερμανία που έχουν κινηθεί νομικά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξουσία της τράπεζας.

Σαφές μήνυμα Ντράγκι
 
Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, ο Μάριο Ντράγκι είχε στείλει σαφές μήνυμα προς τη γερμανική πλευρά για τις επικρίσεις που δέχεται η ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διαμηνύοντας ότι η ΕΚΤ δρα ανεξάρτητα και υπακούει στους νόμους της Ευρωζώνης και όχι στους πολιτικούς, με στόχο τη σταθερότητα των τιμών για όλη την Ευρωζώνη. «Έχουμε μία συγκεκριμένη εντολή να εκπληρώσουμε, δεν έχουμε εντολή να ικανοποιήσουμε τη Γερμανία», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και απαιτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες. Το επιχείρημα που προβάλλουν οι πολέμιοι του QE είναι πως το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να μετριάσει την «οικονομική δυσπραγία», καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη υποχωρεί. Όπως λένε όμως, η ακολουθούμενη πολιτική πλήττει τους Γερμανούς αποταμιευτές και τους ιδιώτες επενδυτές, που τείνουν να προτιμούν χαμηλού ρίσκου επενδύσεις.
 
Παρά τον γερμανικό  «βραχνά» ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιμένει στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης και σε κάθε ομιλία του δεν παραλείπει να δεσμευτεί για επιπλέον μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, εάν αυτό απαιτηθεί για την οικονομική ανάκαμψη. Κάθε φορά που ο Μάριο Ντράγκι εκφράζει «μη ορθολογικά οικονομικές απόψεις» (πάντα κατά τους Γερμανούς) καταφθάνει η επίθεση από τον έτερο ισχυρό άνδρα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Ταυτόχρονα, ο κ. Βάιντμαν δεν παραλείπει, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ, να είναι το μοναδικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου που διαφωνεί με τις αποφάσεις της τράπεζας, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν σε αγορές ομολόγων ή επιτόκια-πέναλτι για τις τράπεζες που επιμένουν να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στο θησαυροφυλάκιο της ΕΚΤ και όχι να τα διοχετεύουν –όπως υποτίθεται ότι είναι ο «θεσμικός τους ρόλος»– στην πραγματική οικονομία.