Σκηνικό σύγκρουσης έχει διαμορφωθεί στην τράπεζα Πειραιώς, για τις απολύσεις 24 τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU, με τις διαστάσεις του να επηρεάζουν το σύνολο του τραπεζικού τομέα.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, διοίκηση της Πειραιώς και ΟΤΟΕ (εργαζόμενοι) φέρονται αποφασισμένες να φτάσουν στα άκρα, ενώ υπάρχει διάχυτη ανησυχία στις τάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων για το άνοιγμα, του κλειστού μέχρι τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 κεφαλαίου, με τον τίτλο: απολύσεις.
Η διοίκηση παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, όπως προκύπτει και από χθεσινοβραδυνή ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε, «αναγκάστηκε να προχωρήσει στην μόνη εναπομείνασα επιλογή, αυτή της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας».
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έχει να αντιμετωπίσει δύο ανοιχτά, σοβαρά μέτωπα: την εκκρεμότητα με τους περίπου 350 του πρώην RBU που παρέμειναν στην Πειραιώς (από αυτούς απολύθηκαν οι 24), αλλά και τους 300 ακόμη που εργάζονται στη νέα εταιρία με την Intrum (AFS) με συμβάσεις δανεισμού από την τράπεζα.
Οι συμβάσεις αρκετών από τους 300 δανειζόμενους στην AFS είναι τρίμηνες – οι υπόλοιπες 6μηνες – και λήγουν στα τέλη του 2019. Η άποψη που επικράτησε στην διοίκηση της Πειραιώς και πιθανότατα οδήγησε στην επιλογή των παραδειγματικών απολύσεων είναι ότι η τοποθέτηση σε νέες θέσεις των 350 του πρώην RBU που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην AFS – όπως προέβλεπε η συμφωνία με την ΟΤΟΕ- θα έστελνε μήνυμα σε πολλούς από τους 300 δανειζόμενους, να επιστρέψουν στην ασφάλεια της τράπεζας. Σε αυτή την περίπτωση θα ετίθετο σε διακινδύνευση και το εγχείρημα της νέας εταιρίας με την Intrum.
Προσωπικά ο Χρήστος Μεγάλου θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί – αν δεν έχει ήδη δεχθεί – και πιέσεις να υπαναχωρήσει και να δώσει συμβιβαστική λύση, από κυβερνητικούς παράγοντες, που φοβούνται ότι οι απολύσεις θα έχουν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση (συνδικαλιστές της «γαλάζιας» παράταξης εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους). Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ήταν μέλος της λεγόμενης «ομάδας Λονδίνου» στελεχών της ΝΔ και το 2013 αποτέλεσε προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank. Άρα έχει να διαχειριστεί και την πολιτική διάσταση του ζητήματος.
Δεν μπορεί να κάνει πίσω η ΟΤΟΕ
Το θέμα απασχόλησης των 1.300 εργαζομένων του πρώην RBU της τράπεζας Πειραιώς, εξελίχθηκε σε οδυνηρή εμπειρία για την ΟΤΟΕ, η οποία βρέθηκε από μια συμφωνία, που παρουσίασε με διθυραμβικούς χαρακτηρισμούς (συμφωνία σταθμός) το καλοκαίρι, στις πρώτες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων (και μάλιστα ομαδικές) από την χούντα!
Καθώς λοιπόν έχει παραβιαστεί η έσχατη «κόκκινη γραμμή» της, αυτή των απολύσεων, είναι πολύ δύσκολο να μην δώσει σκληρή μάχη, για την ανατροπή της διαμορφωθείσας κατάστασης. Και προσωπικά ο Σταύρος Κούκος δεν θα ήθελε με τίποτα να αμαυρωθεί η θητεία του, στο τέλος της, στην προεδρία της ΟΤΟΕ από μία τόσο αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Γι΄αυτό από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση των 24 απολύσεων η ΟΤΟΕ χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους (ρήξη, αιτία πολέμου κλπ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Σin» έπνεε μένεα στην χθεσινή συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, απειλώντας θεούς και δαίμονες!
Η ΟΤΟΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στην τράπεζα Πειραιώς αύριο Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που θα διενεργείται η τριμερής συνάντηση με τον υπουργό και την τράπεζα.Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον κλάδο.
Σήμερα (4/12) πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στην Πειραιώς από τις 7.45 μέχρι τις 11 το πρωί και νέα συγκέντρωση στις 7.15 έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, στην οδό Αμερικής.
Δημήτρης Κυριακόπουλος