Αναλυτικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς ως τώρα, αλλά και τους στόχους από εδώ και πέρα, χτίζοντας σταδιακά το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας, κατέθεσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣKAI».
«Ήδη λειτουργούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Είχαμε πει ότι θα λειτουργούσαν 1.040 εμβολιαστικά κέντρα, λειτουργούν περισσότερα, και μέσα στο Μάιο θα φθάσουμε τα 1.470 εμβολιαστικά κέντρα. Συνεπώς», συμπέρανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, «δεν θα υπάρχει καμία περιοχή, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, που θα έχει πρόβλημα πρόσβασης σε εμβολιαστικό κέντρο.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 55.000 - 60.000 εμβολιασμοί την ημέρα, το Μάιο θα αυξηθούν σε 80.000, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε περίπου 2 εκατ. και παραπάνω, εμβολιασμούς το μήνα», είπε και πρόσθεσε, «αυτός ήταν ο στόχος εξ αρχής και θα τον ξεπεράσουμε γιατί πλέον διαθέτουμε πολύ περισσότερα εμβόλια. Όλες οι περιοχές της χώρας, όλοι οι πολίτες θα έχουν άνετη πρόσβαση».
Εξάλλου, «προχθές κλείσαμε ένα σημαντικό ορόσημο: είχαμε τα 2 εκατ. εμβολιασμούς πολιτών, άρα ένα ποσοστό 18-19% που έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ως το τέλος Απριλίου θα έχουμε πιάσει σχεδόν το στόχο των 3 εκατ. εμβολιασμών, πρώτης και δεύτερης δόσης», δήλωσε καταθέτοντας το κυβερνητικό πλάνο για το από εδώ και στο εξής: «το Μάιο θα προσθέσουμε τουλάχιστον 2 εκατ. εμβολιασμούς, τον Ιούνιο ακόμη περισσότερους. 'Αρα, ως το τέλος Ιουνίου η εκτίμησή μας είναι ότι ένα ποσοστό 40-50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση». Ενώ, όπως διευκρίνιζε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, με δεδομένο ότι ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας είναι κοντά στα 8,5 εκατ., άρα «μιλάμε για έναν αριθμό κοντά στα 4 - 4,5 εκατ. πολίτες που θα μπορούν να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση ως το τέλος Ιουνίου».
Αυτό σημαίνει, εξηγούσε ο Α. Σκέρτσος, «το τείχος ανοσίας σε ό,τι αφορά τον ευάλωτο πληθυσμό (ηλικιωμένους, ανθρώπους άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες) θα έχει γίνει και θα έχουμε προχωρήσει ήδη πολύ πιο έντονα σε νεότερες ηλικίες. Ανοίγουμε αυτήν την εβδομάδα στις ηλικίες 30 - 39 ετών και σύντομα τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και για τις ηλικίες 40 - 49 ετών». Και, συμπερασματικώς, «ως το τέλος του καλοκαιριού θεωρούμε ότι το 70 - 80%, που είναι το αναγκαίο ποσοστό για να χτίσουμε την ανοσία, θα έχει επιτευχθεί με άνεση».
Τούτων δοθέντων, «η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο ;oro όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό, δεν είμαστε ούτε λιγότερο ούτε και περισσότερο όμως», αναγνώρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε δει ότι σε κάποιες ηλικίες άνω των 60, υπάρχει συμμετοχή της τάξης του 60 - 65% , πρέπει να πάμε καλύτερα σε αυτό το κομμάτι. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη ευαλωτότητα στο συγκεκριμένο ιό: είναι αυτές οι ηλικίες που νοσούν βαριά, εισάγονται στα νοσοκομεία και δυστυχώς χάνουν και τη ζωή τους αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα λόγο παραπάνω να τρέξουν και να κάνουν το εμβόλιο που δικαιούνται. Τώρα, όχι αύριο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουν για αύριο κάτι που δικαιούνται σήμερα», σημείωσε με μεγάλη έμφαση ο Α. Σκέρτσος.
'Αλλωστε, πρόσθεσε, «είδαμε μέσα στο Μάρτιο και τον Απρίλιο - έχουμε αρκετά στοιχεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού - ότι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις σε συντριπτικό ποσοστό αφορούν ανεμβολίαστους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Αυτό είναι κρίμα να συμβαίνει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και να προστατευθούν, όπως έχουν κάνει και οι άλλοι συνομήλικοί τους, οι οποίοι πλέον δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, δεν ταλαιπωρούνται από βαριά νόσηση, δεν χρειάζεται να μπαίνουν στα νοσοκομεία, είναι τόσο απλό. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, η εμβολιαστική εκστρατεία είναι άψογη κατά κοινή ομολογία, όποιος πηγαίνει το καταγράφει το λέει δημόσια. Συνεπώς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, να απαλλάξουν τον εαυτό τους από το φόβο της νόσησης αλλά και την κοινωνία και την οικονομία από βαριά, δυσβάστακτα περιοριστικά μέτρα, τα οποία μας πηγαίνουν πολύ πίσω και σε οικονομικό και σε κοινωνικό και σε ψυχολογικό επίπεδο».
Σε σχέση με το εμβόλιο της Astra Zeneca ειδικότερα, απάντησε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έχει αποφασίσει ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι ασφαλές για τους άνω των 30 ετών. «Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, κάθε πολίτης κρίνει για το εάν θέλει να προσέλθει ή όχι, πάντα συμβουλευόμενος και τον γιατρό του», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «το εμβόλιο έχει απειροελάχιστες παρενέργειες όπως κάθε φάρμακο που λαμβάνουμε, και ο καθένας σταθμίζει αν θα επιλέξει να παραμείνει απροστάτευτος και ανεμβολίαστος ή αν θα κάνει ένα εμβόλιο, το οποίο από την πρώτη δόση του (το συγκεκριμένο εμβόλιο παρέχει αντισώματα σχεδόν στο 80%, άρα πολύ υψηλή προστασία)».
Για το πρόγραμμα εμβολιασμού των κατάκοιτων συμπολιτών μας εξήγησε ότι πρέπει να προηγηθεί η καταγραφή των ανθρώπων αυτών, πού βρίσκονται και πόσοι είναι, σε ποιες συνθήκες βρίσκονται στα σπίτια τους ώστε «να μπορέσουμε να οργανώσουμε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση για τον εμβολιασμό τους».
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, αφού θύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα άνοιξε η δυνατότητα εμβολιασμού εκπαιδευτικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παρατήρησε ότι «όλοι, συνεπώς, έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν το ραντεβού τους» ενώ «αν κάποιος ιδιώτης εκπαιδευτικός που εργάζεται σε ιδιωτική εκπαιδευτική δομή δεν βλέπει με το ΑΜΚΑ του τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον εργοδότη του, να δηλώσει το όνομά του όπως πρέπει, στους καταλόγους του Υπουργείου Παιδείας».
Για τους ξένους που ζουν στη χώρα μας και δεν έχουν ΑΜΚΑ, απάντησε ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες, αφού οποιοσδήποτε αλλοδαπός είτε Ευρωπαίος είτε από τρίτη χώρα βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν έχει ΑΜΚΑ, μπορεί μέσω της πλατφόρμας να βγάλει ένα προσωρινό ΑΜΚΑ εφόσον έχει ΑΦΜ. Αν πάλι δεν έχει ΑΦΜ, προσέρχεται στο ΚΕΠ και εκεί ζητάει την έκδοση του ΑΜΚΑ ώστε να μπορεί να μπει στον κατάλογο των δικαιούχων με βάση την ηλικία του.
Η συνέντευξη είχε ξεκινήσει πάντως από την απάντηση σε ένα διευκρινιστικό ερώτημα, για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις για ιατρικούς λόγους: ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει βεβαίωση είτε από δημόσια είτε από ιδιωτική δομή υγείας, ο πολίτης θα μπορέσει να μετακινηθεί για προγραμματισμένα ραντεβού. Αντιθέτως, βεβαιώσεις από ιδιώτες γιατρούς αυτές τις ημέρες ειδικά, δεν θα γίνονται δεκτές, διευκρίνισε, χωρίς καμία ενοχοποίηση κανενός κλάδου, υπογραμμίζοντας την κυβερνητική προσπάθεια «να περιορίσουμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα».
Για τον τουρισμό, τέλος, «από την περασμένη εβδομάδα έχουμε επιχειρήσει ένα πιλοτικό άνοιγμα, δεν δεχόμαστε πολλούς τουρίστες ακόμη» και εν τέλει «αυτό που τεστάρουμε σε επίπεδο μηχανισμών και ελέγχων στις πύλες εισόδου είναι η εφαρμογή του λεγόμενου green pass. Όποιος είναι εμβολιασμένος με τη δεύτερη δόση, θα μπορεί να έρχεται στη χώρα μας χωρίς να υφίσταται τη διαδικασία της καραντίνας. Θα πρέπει απλά να φέρνει ένα PCR αρνητικό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε τον τουρισμό μας το καλοκαίρι», κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.