Για «10 μείζονα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή κατά τους πρώτους 10 μήνες διακυβέρνησης της δεύτερης θητείας της Νέας Δημοκρατίας», κάνει λόγο, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ -τον χαρακτηρίζει «δύναμη πολιτικού αναχρονισμού»- και το ΠΑΣΟΚ, αυτόν τον «θαμπό ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρει, επειδή καταψήφισαν αυτές τις δέκα μεταρρυθμίσεις.
Ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:
«Οι ψηφοφόροι του πολιτικού κέντρου -που θέλουν η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, ασφαλής, φιλελεύθερη, παραγωγική και δίκαιη και αγανακτούν δικαίως με πολλές όψεις διαχρονικών ελληνικών στρεβλώσεων- έχουν κάθε λόγο να είναι αυστηροί με την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμιστικές της επιδόσεις. Βάζουν τον πήχη ψηλά και πολύ καλά κάνουν.
Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί με κάθε κόμμα που ισχυρίζεται ότι εργάζεται για μια πιο ευρωπαϊκή Ελλάδα. Άλλωστε, η μεταρρυθμιστική βούληση πρέπει να αποδεικνύεται διαρκώς στην πράξη και όχι στα λόγια.
Γι' αυτό και καλούμαστε να υλοποιήσουμε σε λίγα μόλις χρόνια όσα δεν έγιναν επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Δηλαδή, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και τις ευκαιρίες που δεν αξιοποιήσαμε από την ένταξή μας στην ΕΕ έως τα χρόνια της βαθιάς κρίσης ώστε να κατακτήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτό το πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι παραμένει, δυστυχώς, μια δύναμη πολιτικού αναχρονισμού. Έχει απεμπολήσει και τα όποια σπαράγματα υπευθυνότητας μπορεί να κατέκτησε κατά το κυβερνητικό του παρελθόν, επιλέγοντας να λειτουργεί περισσότερο ως κόμμα διαμαρτυρίας και ισοπεδωτικής καταγγελίας των πάντων, παρά ως κόμμα ευθύνης.
Δυστυχώς, κατά πόδας ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί από την πλευρά του να γίνει ένας θαμπός ΣΥΡΙΖΑ, που είτε δεν παίρνει θέση είτε καταψηφίζει κρίσιμες και πλειοψηφικά αποδεκτές και αναγκαίες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.
Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου μεταρρυθμίσεις που μας φέρνουν σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι η λειτουργία του κράτους και των ΟΤΑ, η φοροδιαφυγή, η προστασία του περιβάλλοντος, η απονομή δικαιοσύνης, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και η αύξηση της δημοκρατικής συμμετοχής στις εκλογές.
Η αρνητική ψήφος του ΠΑΣΟΚ στα ακόλουθα 10 μείζονα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή κατά τους πρώτους 10 μήνες διακυβέρνησης της δεύτερης θητείας της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, το επιβεβαιώνει:
- Διαφάνεια και εξορθολογισμός του συστήματος διακυβέρνησης και εποπτείας των δήμων με αυστηρούς δείκτες ποιότητας της απόδοσής τους και κατάργηση άνω των 1.000 νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου στους ΟΤΑ.
- Μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ ώστε να δώσουμε κίνητρα στους δημόσιους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ, καθιέρωση νέων δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων για να μειώσουμε τις ιδιωτικές δαπάνες των πολιτών, ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης φαρμάκων για αυστηρότερο έλεγχο επί των αποθεμάτων, των παράλληλων εξαγωγών και της χειραγώγησης τιμών, δημιουργία ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων για περισσότερη διαφάνεια, επιτάχυνση των χειρουργείων και μείωση των καθυστερήσεων.
- Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου μέσω εξετάσεων που διενεργούνται από το ΑΣΕΠ ώστε να εκλείψουν οι κομματικές τοποθετήσεις σε κρίσιμους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως είναι τα νοσοκομεία.
- Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος στο ύψος του κατώτατου μισθού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών που μειώνουν τη χρήση ρευστού.
- Επιστολική ψήφος για κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού στις ευρωεκλογές για να εγγυηθούμε πλήρως την καθολικότητα της ψήφου χωρίς διακρίσεις για όλους τους πολίτες.
- Αυστηροποίηση των εμπορικών παραχωρήσεων και χρήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές με εισαγωγή ψηφιακών ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και προστασία 198 ακτών ως "απάτητων παραλιών", ώστε να περιορίσουμε τις καταπατήσεις και τις αυθαίρετες χρήσεις στις παραλίες μας.
- Αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με στόχο την εξάλειψη της ατιμωρησίας, τον περιορισμό των καταδικαστικών αποφάσεων που δεν εκτελούνται και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης με τη δραστική μείωση των αναβολών.
- Ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
- Μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, το "παραγωγικό δάσος" και την αξιοποίηση της βιομάζας από τους καθαρισμούς δασών, για να αντιμετωπίσουμε τους ασύμμετρους κινδύνους της κλιματικής κρίσης.
- Νέος δικαστικός χάρτης της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης με ενοποίηση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, κατάργηση άνω των 100 εδρών σε όλη τη χώρα και μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης κατά 450 μέρες.
Αυτά είναι 10 συγκεκριμένα απτά μεταρρυθμιστικά βήματα που αποτελούν κοινό τόπο στην υπόλοιπη Ευρώπη και μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτήν. Πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμη εντός της τρέχουσας θητείας. Και θα τα κάνουμε. Οδεύοντας, όμως, προς την ευρωπαϊκή κάλπη χρειάζεται όλοι να αναλογιστούμε ποιοι εργάζονται στην πράξη για μια πιο ευρωπαϊκή Ελλάδα και ποιοι μόνο στα λόγια ενώ αντιθέτως στην πραγματικότητα βάζουν τρικλοποδιές».