Διεθνή

Σκαθάρι προξενεί την καταστροφή δασών στη Γερμανία


Θύμα του σκολύτη, ενός είδους σκαθαριού, έχουν πέσει δάση ερυθρελάτης στη Γερμανία, με τους ειδικούς να αποδίδουν την εισβολή αυτών των εντόμων στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην παρατεταμένη ξηρασία.

Στην περιοχή Χαρτζ, στο κέντρο της Γερμανίας, νεκρά δάση του κωνοφόρου αυτού δένδρου στέκονται σαν φαντάσματα στις πλαγιές των λόφων και των βουνών.

Σύμφωνα με το Euronews, ο σκολύτης έχει καταστρέψει περίπου 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους στην Γερμανία.

Μιλώντας στο ίδιο μέσο, η επικεφαλής Οικολογίας των Δασών και Βιοποικιλότητας στο Ινστιτούτο Τίνεν, Τάνια Ζάντερς, δήλωσε πως «όταν έχουμε ξηρασία, έχουμε μικρότερη ροή χυμών από το δέντρο και έχουμε λιγότερη ρητίνη. Συνεπώς, ο σκολύτης μπορεί να μολύνει το δέντρο. Όπου τα δέντρα είναι υγιή και έχουν πολύ ρετσίνι, το σκαθάρι μπαίνει μέσα και κολλάει στο ρετσίνι και δεν μπορεί να το φάει».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Πάρκου Χαρτζ, Φρίντχαρτ Κνόλε, εξέφρασε τον φόβο ότι δεν φαίνεται διέξοδος, καθώς και το 2020 είναι μια ζεστή και ξηρή χρονιά.

Με τη συμμετοχή εθελοντών, πραγματοποιούνται επιχειρήσεις δενδροφύτευσης  σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από το σκαθάρι, ενώ η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει επενδύσει 800 εκατομμύρια ευρώ για την αναγέννηση των δασών.

Η ερυθρελάτη είναι ένα είδος αειθαλούς κωνοφόρου δέντρου, ιθαγενούς της Ευρώπης, που αποκαλείται και νορβηγικό έλατο. Ονομάζεται ερυθρελάτη ή κόκκινο έλατο λόγω των κλαδίσκων που έχουν κοκκινωπή απόχρωση