Αγορές

Σκάνδαλο στο ΧΑ: «Μαϊμού» η Folli λέει το fund QCM, -30% η μετοχή!


Κλονίζεται συθέμελα το success story της Folli Follie, από την σφοδρότατη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της το βρετανικό fund Quintessential Capital Management (QCM), το οποίο εγκαλεί τη διοίκηση της εισηγμένης για παρουσίαση πλασματικών στοιχείων στους επενδυτές και έχει ήδη ανοίξει μεγάλη θέση short στη μετοχή.

Η κίνηση της QCM δημιουργεί εμμέσως μείζον θέμα αξιοπιστίας μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, την ώρα που έχουν αρχίσει να προσελκύουν πάλι διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και να αποκτούν εύκολη πρόσβαση στις χρηματαγορές.

Η αγορά λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες του fund, που ειδικεύεται στην αποκάλυψη περιπτώσεων χρηματιστηριακής απάτης και ήταν αυτό που προκάλεσε την κατάρρευση της άλλοτε εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ελληνικής εταιρείας πληροφορικής, Globo.

Η μετοχή των Follie, που μετέχει στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25, βυθίζεται στο limit down (-30%), όπου δεν εμφανίζονται αγοραστές, αλλά έχουν γίνει πολλές συναλλαγές.

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η QCM, το επιχειρηματικό θαύμα της Folli Follie, που βασίζεται στη θεαματική ανάπτυξη στις αγορές της Ασίας, είναι μια «φούσκα». Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του fund, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τίθενται και πολύ σοβαρά θέματα ποινικού ενδιαφέροντος για τη διοίκηση της εισηγμένης.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι έξι:

1. Το δίκτυο καταστημάτων είναι μικρότερο από όσο εμφανίζεται στις ανακοινώσεις της εταιρείας. Αντί των 630 σημείων πώλησης, που μνημονεύονται στις οικονομικές καταστάσεις 2016, η QCM επιβεβαίωσε την ύπαρξη μόνο 289. Τα υπόλοιπα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

2. Με επισκέψεις σε τόπους στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία (Νέα Υόρκη, Τόκυο), διαπιστώθηκε ότι έχουν κλείσει  καταστήματα που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της να λειτουργούν, ενώ άλλα σημεία πώλησης είναι αμελητέου μεγέθους ή βρίσκονται σε διαδικασία ρευστοποίησης.

3. Βάσει ελέγχων στη διαδικτυακή παρουσία της εταιρείας (επισκέψεις, αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) διαπιστώθηκε ότι αυτή αντιστοιχεί σε εταιρεία πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτό που εμφανίζει η FF, ειδικά για τις αγορές της Ασίας.

4. Οικονομική ανάλυση δείχνει ότι η εταιρεία παρουσιάζει ισχυρή αύξηση εσόδων και κερδοφορίας, αλλά έχει συνεχώς αρνητικές ταμειακές ροές, κάτι που εξηγείται από τις μεγάλες και αυξανόμενες παροχές ρευστότητας στις θυγατρικές στην Ασία.

5. Η FF ισχυρίζεται ότι έχει έσοδα από την Ασία ύψους 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την Κίνα (70% του δικτύου βρίσκεται στην Κίνα). Όμως, η QCM αναφέρει ότι με έκπληξη διαπίστωσε πως οι μόνες θυγατρικές της FF στην Κίνα, Fu Li Fu Lei και Binlianyun, έχουν έσοδα μόλις 40 εκατ. δολ. και συνολικά μόνο 50 σημεία πώλησης.

6. Η FF άλλαξε ελεγκτές, αντικαθιστώντας τη δεύτερης κατηγορίας, Baker Tilly, με μια άγνωστη εταιρεία, την “Ecovis”, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών, δεν έχει τους πόρους για να ελέγξει το διεθνές δίκτυο πωλήσεων της FF.

Η απάντηση της FF

Με χρηματιστηριακή ανακοίνωση, η FF τονίζει ότι «το σημερινό δημοσίευμα της Quintessential Capital Management είναι ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό, με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της.

Η Εταιρεία επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ' ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Η Εταιρεία έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού».