Πολιτική

Σκάνδαλο Novartis: Εμφύλιος δικαστών, διευκολύνεται η συγκάλυψη


Στα «γρανάζια» του δικαστικού συστήματος μπλέκει η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis: Αντί να επικεντρωθεί στο μέγα θέμα της διαφοράς και στην αποκάλυψη των εμπλεκομένων, η έρευνα στρέφεται τώρα στα διαδικαστικά της Δικαιοσύνης και στις ενέργειες δικαστών-εισαγγελέων. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εκτίμηση που διατυπώθηκε μετά την παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ότι επιχειρείται συσκότιση και συγκάλυψη της υπόθεσης.

Ενα ενδοδικαστικό σίριαλ ξεκινά τώρα, καθώς η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες που διατύπωσε στην παραίτηση της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Ράικου, καθώς και για την αναφορά που έκανε εις βάρος της η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, κατάλογίζοντας της ολιγωρία στις υποθέσεις Παπαντωνίου –Λιακουνάκου (σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά).

Από τον Αρειο Πάγο θα «παρελάσουν» δεκάδες  πρόσωπα της Δικαιοσύνης, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε «νομικίστικα»  ζητήματα  και το σκάνδαλο Novartis θα μένει στα συρτάρια για να «εξατμισθούν» εντυπώσεις και αποδεικτικά στοιχεία.
Επισημαίνεται ότι η κ. Ράικου που ήταν επικεφαλής της εισαγγελικής έρευνας για το σκάνδαλο Novartis, παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή καταγγέλλοντας παρεμβάσεις από παράκεντρα εξουσίας και σχέδιο ηθικής της εξόντωσης.

Λίγες μέρες νωρίτερα η ανακρίτρια κ. Ζαμανίκα είχε καταθέσει αναφορά σε βάρος της, ότι δεν απέστειλε εγκαίρως έγγραφα και άλλο υλικό σχετικό με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις των εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Η έρευνα που διέταξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα επεκταθεί και στα δύο σκέλη, προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες των εμπλεκομένων.

Πάντως η κ. Ράικου θα αποχωρούσε ούτως ή άλλως σε λίγο καιρό, έχοντας ήδη συμπληρώσει δύο θητείες επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπου χειρίστηκε όλες τις μεγάλες υποθέσεις.

Πριν ακόμη υποβάλει την παραίτηση της, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αποστείλει στις 16 Μαρτίου ερώτημα στον Άρειο Πάγο, σχετικά με την αντικατάστασή της ή μη. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες  θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει επ’ αυτού.
Για την επιλογή του προσώπου  που θα διαδεχθεί την κ. Ράικου επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μόνο αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Η ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου:
«Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.
2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.
3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς».