Ατασθαλίες και παρατυπίες στη διαχείριση των κονδυλίων που προγράμματος προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου σε ξένες αγορές διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία ερεύνησε το θέμα μετά από σχετικές καταγγελίες. Η διαχείριση του προγράμματος είχε ανατεθεί στον ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιημένου Ελαιολάδου), από τον οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά τώρα να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων που έλαβε για αυτό το σκοπό (4 εκατ. ευρώ).
Η υπόθεση παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Αν η απόφαση είναι καταδικαστική, θα υπάρξουν μεγάλες περιπλοκές, καθώς ο ΣΕΒΙΤΕΛ είναι μη κερδοσκοπικός φορέας και δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μπορεί να επιστρέψει τα 4 εκατ. ευρώ. Πιθανότατα το ποσό θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις-μέλη του.
Το επίμαχο πρόγραμμα αφορούσε την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου σε εκτός ΕΕ χώρες - συγκεκριμένα σε Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδά), Αυστραλία, Αλβανία και Νορβηγία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day, kατά τη διάρκεια του προγράμματος υπήρξε ανώνυμη καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για τρία τιμολόγια 12.500 ευρώ, 74.500 ευρώ και 150.000 ευρώ, για δράσεις που είχαν «τρέξει» στον Καναδά.
H OLAF ξεκίνησε έρευνα και συνέταξε έκθεση, όπου διαπιστώνει παρατυπίες, απευθείας ανάθεση δραστηριοτήτων του προγράμματος, ύπαρξη συγγενικών ή προσωπικών δεσμών μεταξύ ορισμένων φορέων με στελέχη του ΣΕΒΙΤΕΛ και σύναψη ψευδών συμφωνιών με στόχο την οικειοποίηση χρημάτων.
Η έρευνα διαβιβάστηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε από τον ΣΕΒΙΤΕΛ να επιστρέψει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέν το σύνολο των ποσών που του είχαν καταβληθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ αρνείται ότι έγιναν παρατυπίες. «Όλα αυτά είναι ανυπόστατα και θα καταπέσουν στο δικαστήριο, στο οποίο ο Σύνδεσμος έχει προσφύγει», τονίζουν στελέχη του.