Την ώρα που η νέα διοίκηση της Folli Follie αρνείται ότι έχει την πρόθεση να συγκαλύψει πιθανές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης Κουτσολιούτσου, η απόφαση να… ρίξει μαύρο η εταιρεία στον εγκληματολογικό έλεγχο από τον οίκο Alvarez & Marsal στην «αμαρτωλή» θυγατρική στην Ασία γεννά σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της.
Ερωτήματα, που γίνονται ακόμη σοβαρότερα, μετά την αποκάλυψη στη χθεσινή γενική συνέλευση ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που ήταν απών από τη διαδικασία, δεν αποχωρεί στην πραγματικότητα από τη διοίκηση της Folli Follie, αλλά θα διατηρήσει σημαντικό ρόλο.
Ο κ. Κουτσολιούτσος εγκατέλειψε μεν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, όμως, όχι μόνο θα παραμείνει στο νέο διοικητικό συμβούλιο ως μέλος, αλλά θα είναι και ένα από πέντε μέλη της διευθυντικής επιτροπής (steering committee), που θα έχει την ευθύνη να «τρέχει» την εταιρεία και να διαχειρίζεται τις σοβαρότερες υποθέσεις.
Η νέα διοίκηση, που έχει έντονο χρώμα… παλαιάς, λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας Κουτσολιούτσου, παραδέχθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις του προέδρου της Ένωσης Επενδυτών, Γιάννη Κυριακόπουλου, και εκπροσώπων του Τύπου ότι έλυσε τη συνεργασία της εταιρείας με τον οίκο Alvarez & Marsal, στα… ανατριχιαστικά ευρήματα του οποίου για τη θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ έχουν στηριχθεί οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα εναντίον των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών (απάτη σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα χρήματος).
Έτσι, το έργο της Alvarez μένει ημιτελές με πολύ… βολικό τρόπο για τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης, αφού δεν θα φθάσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον εισαγγελέα ένα πλήρες πόρισμα εγκληματολογικού ελέγχου (forensic evaluation).
Στο πρώτο πόρισμά της, η A&M είχε καταγράψει την εκτεταμένη και συνεχιζόμενη για πολλά χρόνια παραποίηση των οικονομικών στοιχείων, ακόμη και με πλαστογραφημένα έγγραφα μεγάλης ελληνικής τράπεζας, αλλά αναμενόταν, μετά το προκαταρκτικό αυτό πόρισμα να ολοκληρώσει και την εγκληματολογική αξιολόγηση, σκιαγραφώντας πράξεις προσώπων με ποινικό ενδιαφέρον και κυρίως πράξεις του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που είχε τη διαχειριστική ευθύνη της θυγατρικής.
Όμως, αυτό το πόρισμα δεν θα ολοκληρωθεί, αφού η διοίκηση παραδέχθηκε ότι σταμάτησε τη συνεργασία με την A&M επειδή ήταν υψηλό το κόστος της. Αυτό δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα, ούτε είναι σαφές αν έχει συμφωνήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διακοπή του ελέγχου.
Αντί της εξειδικευμένης σε ειδικούς ελέγχους και αναγνωρισμένης διεθνώς A&M, η διοίκηση της Folli αποφάσισε να αναθέσει σε ένα δικηγορικό γραφείο του Χονγκ Κονγκ, την Robertson Solicitors να αξιολογήσει πιθανές ποινικές ευθύνες, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή η απόφαση έχει ληφθεί σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Εξάλλου, στη χθεσινή γενική συνέλευση υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι η νέα διοίκηση δεν έχει στις προτεραιότητές της να στραφεί εναντίον της προηγούμενης διοίκησης Κουτσολιούτσου για να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τη ζημιά που προκλήθηκε στην εταιρεία από τη μεγάλη απάτη.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γ. Κυριακόπουλου, η νέα διοίκηση έκανε ασκήσεις… λεκτικής ασάφειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της υποβολής αγωγής αποζημίωσης από τα πρόσωπα της προηγούμενης διοίκησης, κάτι που μπορεί να γίνει στο μέλλον, εάν χρειασθεί!
Κατά τα λοιπά, η γενική συνέλευση επικύρωσε την επιλογή της PWC για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2017, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσει η κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης και να το κρίνουν οι συνελεύσεις των ομολογιούχων, στους οποίους προσφέρεται η πλειοψηφία των μετοχών της «νέας» Folli Follie, μιας εταιρείας με συρρικνωμένο επιχειρηματικό αντικείμενο και αρκετά υψηλές ζημιές στις χρήσεις 2017 – 2018.
Για την τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας, η νέα διοίκηση ανέφερε ότι η ρευστότητα, με τα σημερινά δεδομένα, επαρκεί μόνο για ένα τρίμηνο, ενώ δεν ήταν σε θέση καν να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των καταστημάτων που παραμένουν σε λειτουργία.