Λογισμικό που επιταχύνει θεαματικά την ηλεκτρονική διασταύρωση καταθέσεων και δηλωμένων εισοδημάτων ενεργοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να «σκανάρει» 1,27 εκατομμύρια φορολογουμένους και να προωθήσει φέτος τον έλεγχο για προσαύξηση περιουσίας σε 23.300.
Το νέο λογισμικό, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα αξιοποιηθεί για τον έλεγχο των φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε όλες τις γνωστές μέχρι σήμερα λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, κ.α.), οι οποίες έχουν προκύψει από στοιχεία των τραπεζών.
Το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε και βασίζεται σε στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες από το 2002 (έχει δεδομένα και από τράπεζες που δεν λειτουργούν σήμερα), επιτρέπει να προσδιορίζονται τα ποσά των καταθέσεων χωρίς σφάλματα (π.χ. από τη μεταφορά του ίδιου ποσού από μια τράπεζα σε μια άλλη) και, στη συνέχεια, να αντιπαραβάλλονται με τα στοιχεία που τηρεί το Taxisnet για τα δηλωμένα εισοδήματα, ώστε να προκύπτει αν υπάρχει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Όπως τονίσθηκε σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υφυπουργού, Κατερίνας Παπανάτσιου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, το νέο λογισμικό δεν υποκαθιστά τους ελεγκτές, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά το έργο τους, δίνοντας πολύ γρήγορα μια εικόνα των διαφορών περιουσίας που προσδιορίζονται από τη διασταύρωση με τις καταθέσεις.
Έτσι, πέρα από τις υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα με βάση εισαγγελικές παραγγελίες, θα καταστεί δυνατό να έχει η ΑΑΔΕ την εικόνα για τις διαφορές που προκύπτουν για τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στις λίστες και, με βάση αυτό το στοιχείο, να προτεραιοποιούνται οι έλεγχοι.
Οι διαφορές περιουσίας δεν είναι, βέβαια, το μοναδικό κριτήριο για να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα ένας φορολογούμενος, αφού θα αξιολογούνται πολλά άλλα, μυστικά κριτήρια επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή και όλα αυτά θα «φιλτράρονται» με γνώμονα την εκτιμώμενη δυνατότητα είσπραξης πρόσθετων φόρων.
Οι έλεγχοι, παρότι έχουν δοθεί παρατάσεις στην παραγραφή φορολογικών αδικημάτων, έχουν χρονικούς περιορισμούς που μένει να καθορισθούν από την ολομέλεια του ΣτΕ, όπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής. Το ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο έχει ήδη σε επίπεδο τμήματος ότι για τα φορολογικά αδικήματα ισχύει η παραγραφή εντός πενταετίας, αλλά το Δημόσιο έχει προσβάλει την απόφαση στην ολομέλεια του ΣτΕ.
Οι κυκλωτικές κινήσεις που γίνονται από το υπουργείο στους υπόπτους για φοροδιαφυγή που περιλαμβάνονται σε λίστες δεν είναι άσχετες με τη διαδικασία οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει παραταθεί ως τα τέλη Μαΐου.
Όπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής, παρότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επιβληθούν σε όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα είναι υψηλές, θα είναι πολύ προτιμότερες για τους φορολογουμένους από τα αποτελέσματα ενός ελέγχου για προσαύξηση περιουσίας.
Προς το παρόν, ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων έχει φέρει ικανοποιητικό ποσό φόρων στα δημόσια ταμεία, ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, αλλά «ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι εντελώς ικανοποιημένος». Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί σε ειδικότερα στοιχεία για τις μέχρι στιγμής εισπράξεις.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σφίγγει ο κλοιός και για όσους φοροδιαφεύγουν μέσω τρίτων χωρών. Όπως σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, βρίσκονται ήδη σε ισχύ συμφωνίες για την ανταλλαγή στοιχείων με τις περισσότερες χώρες, στις οποίες πρόσφατα προστέθηκαν και οι ΗΠΑ.