Τράπεζες

«Σκάει» στις τράπεζες νέο κύμα κόκκινων δανείων


Πάνω από 6 δισ. ευρώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει η κρίση. Πάει ένα χρόνο πίσω η προσπάθεια μείωσης.

«Δεν υπάρχει ύφεση χωρίς νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ οι αναλυτές των επενδυτικών οίκων προβλέπουν» ότι με την πρωτοφανή κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία κορονοϊού, θα «σκάσει» στις ελληνικές τράπεζες ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Θα καθυστερήσει λοιπόν αρκετά η προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών, που επρόκειτο να κορυφωθεί φέτος.

Ο κύριος συντελεστής, από τον οποίο θα εξαρτηθεί το... ύψος του νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι, βεβαίως, το ποσοστό της ύφεσης που θα καταγραφεί φέτος στην ελληνική οικονομία. Η Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει στην πλευρά των αισιόδοξων, εκτιμώντας ότι δεν θα ξεπεράσει το 5%, παρότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει λόγο για ύφεση 10% φέτος, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ του Delphi Economic Forum, είπε ότι η ΤτΕ  επεξεργάζεται διάφορα σενάρια διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων. Τόνισε όμως ότι είναι τόσο έντονη η αβεβαιότητα, που δεν είναι σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένες προβλέψεις.

Αντίθετα, αναλυτές επενδυτικών οίκων τολμούν να κάνουν τις πρώτες προβλέψεις τους για τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Στην τελευταία έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, η JP Morgan μεταθέτει ένα χρόνο αργότερα την αναμενόμενη βελτίωση στο σχηματισμό νέων NPE και εκτιμά ότι, ως αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης, τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα προστεθούν λόγω της κρίσης στους τραπεζικούς ισολογισμούς έως και το τέλος του 2022 θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου σε ποσοστό 10% του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη του 2019.

Συνολικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπεται ότι θα μειωθούν από τα 65,8 δισ. ευρώ το 2019 στα 22,1 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2022  και το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης (34 δισ. ευρώ) θα προέλθει από τιτλοποιήσεις.

Η επίδραση της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών θα είναι αρκετά σοβαρή, όπως εκτιμά ο οίκος. Οι τράπεζες, τονίζει, θα χρειασθεί να βάλουν στην άκρη το 2020 όσο περισσότερα κεφάλαια γίνεται. Έτσι, σχεδόν το σύνολο των κερδών προ προβλέψεων του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν για το σχηματισμό προβλέψεων. Το κόστος ρίσκου θα αυξηθεί στο 1,5%, για να υποχωρήσει στο 1% τον επόμενο χρόνο και θα είναι υψηλότερο για την Alpha και την Πειραιώς (1,5% και 1,3%, αντίστοιχα) και χαμηλότερο για την Εθνική (1,1%) και την Eurobank (1%).

Οι φιλόδοξες προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν με μεγάλες τιτλοποιήσεις το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στο 2020, εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσουν φέτος, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά. Μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με την JP Morgan, η συναλλαγή Cairo της Eurobank, που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος. Πάντως, όλες οι τράπεζες συνεχίζουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις τιτλοποιήσεις, ώστε να είναι έτοιμες να τις προωθήσουν αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά.

Η JP Morgan προς το παρόν δεν αλλάζει τις προβλέψεις της για τις τιμές στις οποίες θα εκτελεσθούν αυτές οι συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προειδοποιεί όμως ότι υπάρχει το ρίσκο να γίνουν σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές και αυτό να προκαλέσει πλήγμα στην κεφαλαιακή επάρκεια.

Σχετικά με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ για τη χαλάρωση των εποπτικών και λογιστικών κανόνων μεταχείρισης των «κόκκινων» δανείων στη διάρκεια αυτής της κρίσης, η JP Morgan αναφέρει ότι είναι μεν θετικό στοιχείο πως υπάρχει υποστήριξη από την εποπτική αρχή. Επισημαίνει όμως ότι η καθυστέρηση καταγραφής «κόκκινων» δανείων και σχηματισμού προβλέψεων

  • μπορεί να παρατείνει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • δεν θα επιτρέπει στους επενδυτές να έχουν πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των τραπεζών, γεγονός που θα ασκεί πίεση στις τιμές των μετοχών.

Για αυτό το θέμα, ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε τις τράπεζες να καταγράψουν με ειλικρίνεια τις επιπτώσεις της κρίσης στους ισολογισμούς της, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν είναι σκόπιμο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια "εξωραϊσμού" που δίνουν οι νέοι, πιο χαλαροί κανονισμοί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις