Πολιτική

Τσίπρας: Νομοσχέδιο που πάει πάρα πολύ πίσω τη δημόσια εκπαίδευση


«Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που πάει πάρα πολύ πίσω τη δημόσια εκπαίδευση και βεβαίως το θέμα της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), με αντικείμενο το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο αντιδραστικό και θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται κατακαλόκαιρο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο «είναι καθ' υπόδειξη των σχολαρχών». Είπε ότι αυτές οι απαιτήσεις έρχονταν και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δια μέσου της τρόικα», «έρχονταν μέσω της τρόικα, όχι από τους σχολάρχες κατευθείαν, γιατί εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέσεις -όπως γνωρίζω έχουν πολύ στενές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ οι συγκεκριμένοι». «Και το χρηματοδοτούν, αυτά είναι επίσημα στοιχεία...», είπε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός.

«Είχαμε δώσει δύσκολες μάχες τότε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «για να δυσκολέψουμε τις απολύσεις που ήταν το βασικό τους αίτημα και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, όπως πρέπει να είναι. «Και ταυτόχρονα», συνέχισε, «να διατηρήσουμε τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, από τους κανόνες και τους όρους που πρέπει αυτή να διέπεται ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο «προβληματικά ζητήματα» με το νομοσχέδιο. «Το ένα που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που πλέον απελευθερώνονται οι σχέσεις εργασίας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, οι συμβάσεις, οι απολύσεις...».

Το δεύτερο, είπε, «είναι ότι ουσιαστικά η μεταφορά της εποπτείας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας σηματοδοτεί και την "αποδέσμευση" των όρων λειτουργίας που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών». Πρoσέθεσε ότι ενδεχομένως θα οδηγήσει και σε άλλα φαινόμενα όπως αν οι βαθμοί μετράνε στις εισαγωγικές και αυτό αργότερα μετράει και στην επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών. «Η πίεση και προς τους εκπαιδευτικούς για το άριστα σε όλους ή σε αυτούς που πληρώνουν καλά θα είναι ένα φαινόμενο που θα βρείτε μπροστά και εσείς», πρόσθεσε. Πέραν αυτών, τόνισε, «θα είναι και ένα πολύ αρνητικό και αντιφατικό μήνυμα για την αξιοκρατία και την ισονομία στο κοινωνικό πεδίο πια, διότι το σχολείο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας».

Διαβαστε επισης