Πολιτική

Σήμερα το νέο κόμμα του Χ. Θεοχάρη


 Την ίδρυση του νέου κόμματος «Δημοκρατική Ευθύνη» ανακοινώνουν σήμερα ο ανέξαρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και ο πρωην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

Στην ανοιχτή πρόσκληση-προσκλητήριο προς τους πολίτες αναφέρουν ότι «η χώρα μας βιώνει την επείγουσα πίεση του τώρα. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι πραγματικές αλλαγές. Τώρα πρέπει να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της ιστορίας». Επισημαίνεται επίσης ότι περισσότεροι από 1.500 ενεργοί πολίτες έχουν ήδη υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη, ενώ 50 προσωπικότητες από όλους τους χώρους χαιρετίζουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κίνησης.

«Συγκροτούμε μία αυθεντικά νέα πολιτική κίνηση, με σκοπό την υπεράσπιση της Ελλάδας της δημιουργίας και της παραγωγής», τονίζεται στο προσκλητήριο.

Στη προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή μετέχουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Γκιόκας, Μαρία Ηλιοπούλου, Αλέξανδρος Κρομμύδας, Γιάννης Μητλιάγκας, Θωμάς Παπαλιάγκας, Ηλίας Πεντάζος, Κώστας Φασουλάκης και Γιάννης Χατζηγώγας.

Η ίδρυση του νέου κόμματος έχει προκαλέσει διαξιφισμούς μεταξύ του Χ.Θεοχάρη και του Ποταμιού. 

Το Ποτάμι κατηγορεί ευθέως τον κ. Θεοχάρη ότι δεν έχει παραδώσει την έδρα του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «"Δημοκρατική Ευθύνη" και "έδρα κλεμμένη" δεν πάνε μαζί».

Η διγλωσσία του Ποταμιού προέρχεται από τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη ανάλογα με το τι τον συμφέρει κάθε στιγμή, απάντησε ο Χ.Θεοχάρης

Στην ανακοίνωση του το Ποτάμι αναφέρει: «Ο κ. Θεοχάρης όσο ήταν στο Ποτάμι έκανε όλες τις δυνατές προτάσεις. "Να ενισχύσουμε τον Τσίπρα", στην αρχή του 2015 όταν ο κ. Τσίπρας φαινόταν ανίκητος. "Να συνταχθούμε με το ΠΑΣΟΚ", όταν το ΠΑΣΟΚ πήγε καλύτερα από το Ποτάμι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, "Να πάμε με την ΝΔ", όταν εκλέχθηκε αρχηγός της ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τον Μάρτιο συμφώνησε με τον κ.Λεβέντη ότι "αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια Οικουμενική".  Τώρα έχοντας το δικό του προσωπικό κόμμα μπορεί να επιλέξει ό,τι θέλει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ρωτήσει κανέναν. Ας πάψει όμως να ξιφουλκεί εναντίον του Κινήματος που τον έβαλε στην πολιτική και τον εξέλεξε Βουλευτή και τον Σεπτέμβριο, στις εκλογές που έγιναν με λίστα και όχι με σταυρό. Αν θέλει να ξεκινήσει την νέα του πολιτική καριέρα με μια πράξη ευθύνης, αςπαραιτηθεί από την έδρα που κόντρα σε κάθε πολιτική ηθική κρατάει. "Δημοκρατική ευθύνη" και "έδρα κλεμμένη" δεν πάνε μαζί.»

Ο Χ.Θεοχάρης απάντησε παραθέτοντας αποσπάσματα από παλαιότερη δήλωση του Στ.Θεοδωράκη για την έδρα των βουλευτών.

 «"Ο βουλευτής είναι βουλευτής. Εκλέγεται (sic) και με βάση το Σύνταγμα εκφράζει προσωπική άποψη για τα πράγματα. Αυτή η άποψη που διαχέεται τις τελευταίες ώρες και μάλιστα ως προοδευτική, ότι ο βουλευτής είναι όργανο του Θεοδωράκη ή του Τσίπρα ή του Σαμαρά και ψηφίζει αυτό που του λέει ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς ή ο Θεοδωράκης, είναι βαθιά αντιδημοκρατική.  Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η πολιτική συμφωνία. Μόνο σε λατινοαμερικανικά κοινοβούλια και Σοβιετικά κοινοβούλια η έδρα ανήκει στο κόμμα. Αυτή είναι η δική μας άποψη, που είναι και η άποψη της δημοκρατικής Ευρώπης", είχε δηλώσει στις 5 Ιανουαρίου του 2015 ο επικεφαλής του Ποταμιού, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τη Δράση», αναφέρει στην απάντησή του ο Χ.Θεοχάρης.