Πολιτική

Σήμερα η απόφαση Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού


Σήμερα πρόκειται να ανακοινώσει ο Ντοναλτ Τραμπ απόφασή του σχετικά με την παραμονή ή μη των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ενώ πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται ν' αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του στην 15:00 (τοπική ώρα Ανατολικής Ακτής) στον Λευκό Οίκο, ενώ η ανάρτησή του για το ζήτημα αυτό στο Twitter, έκλεινε με το σύνθημα “ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΛΙ ΜΕΓΑΛΗ.!”

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε χθες, Τετάρτη, αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις από ηγετικά στελέχη πολυεθνικών εταιριών, μέλη του Κογκρέσου τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο κι από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και χώρες της Δύσης, προκειμένου να διατηρήσει τις ΗΠΑ εντός του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων χθες το απόγευμα στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ δήλωσε: “Ακούω από πολλούς ανθρώπους και για τις δύο απόψεις.”

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πηγή που δεν κατονομάζεται ανέφερε ότι ο Τραμπ επεξεργάζεται τους όρους αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία, ενώ συνεργάζεται με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ Σκοτ Προύιτ. Ο Προύιτ προέρχεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία και ο ίδιος έχει εκφράσει αμφιβολίες για το βάσιμο των ισχυρισμών της κλιματικής αλλαγής.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές των εταιριών ExxonMobil Corp, Apple Inc, Dow Chemical Co, Unilever NV και Tesla Inc είναι μεταξύ των ηγετικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την παραμονή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ έχει απειλήσει με παραίτηση από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που ο Τραμπ αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016, ο Τραμπ είχε επικρίνει έντονα τη συμφωνία, την οποία και χαρακτηρίζει “φάρσα” που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας. Ο ίδιος είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού σε χρονικό διάστημα 100 ημερών από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της βιομηχανίας πετρελαίου κι άνθρακα των ΗΠΑ.

Μία αμερικανική αποχώρηση από το πλαίσιο εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας για το Κλίμα αναμένεται ότι θα εμβαθύνει τις διαφορές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

Στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ η συμφωνία δεν εφαρμόζεται από την Συρία και τη Νικαράγουα. Το κείμενο της συμφωνίας υπογράφτηκε στην γαλλική πρωτεύουσα το 2015.

Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο διεθνές επίσημο κείμενο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με σχεδόν κάθε χώρα να έχει εθελοντικά δεσμευτεί στην υλοποίηση μέτρων περιορισμού της εκπομπής των αερίων του “θερμοκηπίου.” Μεταξύ αυτών των αερίων, συμπεριλαμβάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, στα οποία οι επιστήμονες αποδίδουν την αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την άνοδο του επιπέδου των θαλασσίων υδάτων, αλλά και την αλλαγή των καιρικών συνθηκών με την εμφάνιση καταστροφικών κυκλώνων. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για την μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων από 26%-28% από τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2025.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού αναμένεται να κλιμακώσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον, ακολουθώντας το κλίμα οικονομικής και πολιτικής δυσπιστίας το οποίο διαφάνηκε στην διάσκεψη των επτά πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών (G7), η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Σικελία.

Σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο των ΗΠΑ, θα πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που υλοποιεί ο πρόεδρος Τραμπ γκρεμίζοντας την πολιτική κληρονομιά του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην διεθνή αποδοχή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ενδεχόμενη αμερικανική αποχώρηση από την συμφωνία εκτιμάται ότι θα έχει επιπλοκές στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς οι ΗΠΑ έχουν την δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Κίνα, στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το Πεκίνο που έχει εισέλθει σε μία περίοδο ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης των εμπορικών σχέσεών του με την Ουάσιγκτον με στόχο τη μείωση του εμπορικού εξαγωγικού ελλείμματος υποστηρίζει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.