Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, έχοντας ολοκληρώσει τον ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου. Τα συμπτώματα κόπωσης πληθαίνουν, το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει και ο ημερήσιος τζίρος σταδιακά συρρικνώνεται.
Θετική εξέλιξη και "ποιοτική" αλλαγή στην αγορά αποτελεί η επάνοδος στο προσκήνιο πολλών μετοχών της μικρής και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που κερδίζουν έδαφος με μεγάλο όγκο συναλλαγών.
Με υποτονική συναλλακτική κίνηση και τζίρο μόλις 43 εκατ. ευρώ οι βασικοί δείκτες "σύρθηκαν" σήμερα στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, καλύπτοντας με γρήγορη ενδοσυνεδριακή αντίδραση τις απώλειες που κατέγραφαν στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, μετά τα εντυπωσιακά κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων. Στο ΧΑ οι υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις αποτελούν τώρα δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που θα ενταθούν στις επόμενες συνεδριάσεις εάν η αγορά δείξει ότι οδεύει σε διόρθωση.
Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρές ποσοστιαίες μεταβολές από το χθεσινό κλείσιμο Στο +0,30% ο DAX, απώλειες 0,5% στο Λονδίνο, ενώ στη Wall Street o Dow Jones ενισχύεται κατά 0,4% αυτή την ώρα.
Κινητήρια δύναμη παραμένουν οι "ποταμοί" ρευστότητας που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Με αρνητικές τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και πολλές επιχειρήσεις να μην πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης, μεγάλο μέρους αυτού του χρήματος διοχετεύεται σε μετοχές προς επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων - με ανάληψη ανάλογου ρίσκου,
Στο ΧΑ η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων και οι δυσκολίες που συναντά η κίνηση του ΓΔ πάνω από τις 800 μονάδες αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες διορθωτικής κίνησης.
Μετοχές και δείκτες
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι δείκτες πραγματοποίησαν "βουτιά", σημειώνοντας χαμηλά ημέρας στις 11:45. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση που κάλυψε πρόσκαιρα τις απώλειες. Στη συνέχεια κινήθηκαν με μικρές διακυμάνσεις σε πλάγια κατεύθυνση.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 812,70 μονάδες (+0,43%) μέχρι τις 803,11 (-0,76%). Τερμάτισε στις 809,08 με ανεπαίσθητη αρνητική μεταβολή -0,02%.
Κατά 0,15% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.936,54 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,88% και γύρισε γρήγορα στο κόκκινο μέχρι -1,12%. Κινούμενος στη συνέχεια με διακυμάνσεις πήγε από +0,25% μέχρι -1,46%. Τερμάτισε στο κόκκινο με απώλειες 0,51%. Πειραιώς με +2,1%. Ελλάδος +0,6%, Εθνική +0,2%. Στο κόκκινο Alpha -1,2%, Eurobank -1%, Attica Bank -1,5%.
Περιορισμένα τα κέρδη και στα εμποροβιομηχανικά blue chips. Στην πρώτη θέση ο Φουρλής με +3%. Lamda +2,2%, Ελλάκτωρ +1,5%, Σαράντης +1,1%, Τιτάν +0,9%, ΕΥΔΑΠ +0,6%. Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο -1,4%, Coca-Cola -0,8%, ΟΤΕ και Jumbo -0,5%.
Στα mid caps εντυπωσίασε ο Αβαξ με +6,5%. Ακολούθησαν Intracom +4,2%, Πλαίσιο +2%, Briq +1,5%, Profile +1,2%%. Στον αντίποδα MIG -3,8%, Κρι-Κρι -2,1%, Autohellas -1,5%.
Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν: Φιερατέξ +11,1%, Epsilon +9,9%, Παϊρης +8,3%, Δομική Κρήτης +7,4% με συναλλαγές 197.568 τεμαχίων (λόγω φημών περί επικείμενης εξαγοράς της), Κέκροψ +7%.