Πολιτική

Σημειωτόν το χρηματιστήριο


Πτωτικές τάσεις διαμορφώνοινται στο χρηματιστήριο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών που απέφερε η άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η αγορά έσπευδε να προεξοφλήσει τη συμφωνία με τους δανειστές. Αποτιμώντας τις εξελίξεις, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων τηρούν τώρα  στάση αναμονής, καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η  ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαϊου και η  η ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα γίνει πριν από τον Ιούνιο.

Σε βραχυχρόνια σταθεροποίηση-διόρθωση  συνηγορούν και οι τεχνικές ενδείξεις, οι οποίες αποτελούν "οδηγό" για πολλούς επενδυτές και διαχειριστές. Οι βασικοί δείκτες  διέσπασαν περιοχές σημαντικών αντιστάσεων, όπου αναμενόταν ότι θα «σκοντάψει» η ανοδική κίνηση. Θεωρείται λοιπόν πολύ πιθανό να ανακοπεί έστω και πρόσκαιρη η ανοδική πορεία που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι ούτως ή άλλως υποτονικές και με χαμηλό τζίρο, λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας  Καθολικών και Ορθοδόξων.

Η  συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα περιορισμένη και οι βασικοί δείκτεςδιολισθαίνουν με αργό ρυθμό, κινούμενοι με αρνητικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,20% στις 680 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 χάνει επίσης 0,20%, στις 1.812 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, που πήγε νωρίτερα  -1,15% και τώρα βρίσκεται στο -0,85%, στις 775 μονάδες.

Στο  τραπεζικό ταμπλό κέρδη σημειώνει μόνον η Attica Bank (2,5%).  Πειραιώς και Alpha -1,1%, Εθνική-0,8%, αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chipsΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης, Aegean και Lamda +1%. Σε αρνητικό έδαφος με τις μεγαλύτερες απώλειες  η ΔΕΗ (-1,5%), η οποίαείχε πραγματοποιήσει έναν  εντυπωσιακό ανοδικό "μαραθώνιο"  επί 11 συνεχείς συνεδριάσεις. Ακολουθουν  Grivalia και Jumbo -1%, ΕΛΠΕ -0,7%, Μυτιληναίος -0,5%.