Πολιτική

Σημαντική συνεργασία της WinMedica με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge


Μια σημαντική συνεργασία ξεκίνησε μεταξύ της WinMedica με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, στο πλαίσιο του προγράμματος UKeMED.  Η συνεργασία στοχεύει στην εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και κλινικών μελετών που αποβλέπουν στη δημιουργία επιστημονικών δεδομένων για τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, τις συννοσηρότητες και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου (ΠΑΝ). Η ΠΑΝ προσβάλλει, περίπου το 29% του πληθυσμού άνω των 70 ετών ή/και άνω των 50 ετών όταν συντρέχουν παράγοντες κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα, μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WinMedica, κ. Μάριος Κοσμίδης, η συμμετοχή της εταιρείας σε διεθνή επιστημονικά ιατρικά προγράμματα, αποτελεί ένα βήμα εξωστρέφειας και δίνει τη δυνατότητα εμπλουτισμού των φαρμακοεπιδημιολογικών δεδομένων και της ιατρικής γνώσης σε συχνά νοσήματα όπως η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος. 

Όπως λέει, τέτοιες συνεργασίες συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών γι αυτό και η WinMedica θα συνεχίσει να επενδύει σε συνεργασίες και δράσεις, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Ο εκπρόσωπος του Cambridge University Hospitals NHSTrust και Medical Director του UkeMED, κ. DrLeonard M. Shappiro τόνισε την αξία της νέας αυτής συνεργασίας και τα μακρόπνοα, αμοιβαία οφέλη που αναμένεται να αποφέρει. Η νέα ερευνητική συνεργασία με τη WinMedica δείχνει ότι όταν μια ελληνική φαρμακευτική εταιρία έχει όραμα και επικέντρωση στο ασθενή, επενδύει σε προγράμματα με επιστημονική προστιθέμενη αξία.

Αναφορικά με την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο

Η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος είναι συχνή στον πληθυσμό και η επίπτωσή της αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Προσβάλλει, σύμφωνα με μελέτες, το 29% του πληθυσμού άνω των 70 ετών και άνω των 50 ετών όταν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.). Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών (αθηροσκλήρωση) στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, που προκαλούν στένωση του αυλού ή και πλήρη απόφραξη αυτών. Όταν περιοριστεί σημαντικά η αιματική ροή προς τα κάτω άκρα εμφανίζεται η διαλείπουσα χωλότητα, δηλ. πόνος στα πόδια (μηρούς, γάμπες ή και χαμηλότερα) που αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις (1%-2%) εμφανίζεται κρίσιμη ισχαιμία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια του σκέλους (ακρωτηριασμό). Η νόσος αντιμετωπίζεται με έγκαιρη διάγνωση, διαχείριση των παραγόντων κινδύνου (διακοπή καπνίσματος, ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, μείωση λιπιδίων κ.τ.λ.), άσκηση και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.