Αγορές

Σημαντική άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς οι επενδυτές βασίζουν τις ελπίδες τους στις διπλωματικές προσπάθειες Μόσχας και Κιέβου για τερματισμό της σύγκρουσης. Την Παρασκευή όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε λόγο για θετικές αλλαγές στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα, έχουν οδηγήσει σε «δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν «το βράδυ». «Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας. Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις, δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι σε ένα διάγγελμα μέσω βίντεο. «Μια βιντεοδιάσκεψη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε σήμερα. Συνεχίζεται. Όλοι περιμένουν νέα. Θα επανέλθουμε το βράδυ», πρόσθεσε. Πριν από τον Ζελένσκι, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είχε επισημάνει ότι «η επικοινωνία (με τη Μόσχα) παραμένει ακόμα κι αν είναι περίπλοκη». «Ο λόγος για τις διαφωνίες μας οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα», είπε, αποκαλώντας εκείνο της Ρωσίας «απόλυτης καταπίεσης της δικής της κοινωνίας». Η οικονομική κατάσταση που προκύπτει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2023 είναι το βασικό θέμα συζήτησης του Eurogroup που ξεκινάει σήμερα. "Έγινε μια τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και για αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται", δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα επιτείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της ανάπτυξης, που σήμερα βρέθηκαν στο επίκεντρο λόγω των στοιχείων που έδειξαν ότι οι νέες χορηγήσεις τραπεζικών δανείων μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο ενώ η ευρύτερη πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε. ι υγειονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε πολλές κινεζικές πόλεις, στο πλαίσιο των οποίων εργοστάσια ανέστειλαν τη λειτουργία τους, «θα έχουν συνέπειες» οικονομικές «εάν διαρκέσουν», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός θα «είναι πολύ σημαντικός» το 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Fed συνεδριάζει την Τετάρτη και πιθανότατα θα ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 436.57 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 1.25%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,742.15 μονάδες, με κέρδη 1.50%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,191.65 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.50%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,933.52 μονάδες, με άλμα 2.24%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,369.94 μονάδες, ενισχύθηκε 1.75%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,405 μονάδες, με άνοδο 1.58%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,240.45 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.21%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα