Σημαντικές συμφωνίες οικονομικής, πολιτικής και αμυντικής σημασίας υπογράφηκαν κατά την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Βόρεια Μακεδονία.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν όλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, παρά τα fake news περί του αντιθέτου, οι οποίοι διερεύνησαν τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
«Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), στα Σκόπια.
Όπως είπε, η χώρα του φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, γεγονός που συνιστά «ιστορικό ορόσημο». «Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, αφήνουμε πίσω μας τις διαφορές, ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά» είπε ο κ. Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως», δίνει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις τους.
«Ο κ. Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε το σχέδιο δράσης. Θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για τη χρήση εμπορικών σημάτων. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας και κοινά πρότζεκτ. Υπογράψαμε συνεργασία για ένα νέο διασυνοριακό σημείο διέλευσης, για περαιτέρω εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε.
Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες και ενημέρωσε πως σήμερα το απόγευμα οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν την έναρξη του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών, όπου θα συμμετάσχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα.
«Η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών» είπε ο Ζόραν Ζάεφ, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος τους προηγούμενους μήνες έκανε «έναν πολύ καλό φίλο. Ο κ. Τσίπρας είναι δικός μου φίλος και φίλος της χώρας μου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Καινούργιο αφήγημα για τα Βαλκάνια
«Είναι μια σημαντική στιγμή για τις δύο χώρες, σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια» είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημείωσε, «τους τελευταίους μήνες προσπαθούμε να χτίσουμε ένα καινούργιο αφήγημα για τα Βαλκάνια, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και ανάπτυξης. Θα είναι μια επιτυχία όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά».
«Σήμερα υπογράψαμε μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας κι ένα σχέδιο δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας. Κουβεντιάσαμε σε βάθος πώς θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο ΝΑΤΟ και με άλλες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία)» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας πως «το κύριο πιάτο στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση είναι η οικονομία».
«Πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε το έδαφος. Η αποστολή μας συνοδεύεται από μια πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, περίπου 140 επιχειρηματιών» ανέφερε.
Όπως εξήγησε, με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας συζήτησαν «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών περιλαμβάνει σημαντικούς και κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η αμυντική βιομηχανία, οι στρατιωτικές πληροφορίες, αλλά και η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και ψηφιακής τεχνολογίας. Μιλήσαμε για την ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία σε θέμα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι σαφές ότι εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση. Αλλά πρέπε να διασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως σήμερα κλείνουν «με θετικό τρόπο» οι διαβουλεύσεις της επιτροπής για ιστορικά κι εκπαιδευτικά θέματα, «που είναι πολύ κρίσιμα γιατί επηρεάζουν το πώς βλέπουμε εμείς και τα παιδιά μας την ιστορία των δύο λαών και είναι καθοριστικά για τη σχέση μας».
Οι επιχειρηματίες
Περισσότεροι από 140 Έλληνες επιχειρηματίες θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπραστο ταξίδι του στην πόλη των Σκοπίων.
Πρόκειται για κορυφαία ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, μεταξύ των οποίων είναι ο πρόεδρος του ομίλου «Μυτιληναίου», Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Μιχάλης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο πρόεδρος του ομίλου «Κοπελούζου», Δημήτρης Κοπελούζος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γεώργιος Περιστέρης, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Apivita, Νίκος Κουτσιανάς, ο πρόεδρος του ομίλου «Intracom Constructions SA» Δημήτρης Κούτρας, ο πρόεδρος της «Alumil SA», Γιώργος Μυλωνάς, ο General Manager της «Motor Oil Hellas» Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του «Alpha Digital SA» Δημήτρης Κοντομηνάς και πολλά άλλα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.