Πολιτική

Σημαντικές οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά


Γιγαντώνονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά σύμφωνα με τελευταία λίστα που ανάρτησε ο ΕΟΦ στις 30 Ιουνίου. Ο Οργανισμός σύμφωνα με τα όσα αναφέρει κάνει μέγιστες προσπάθειες για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα στον τομέα της παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησης των προϊόντων που είναι αρμοδιότητας του.

Οι αρμόδιοι εργάζονται συνεχώς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των καταλληλότερων μέτρων για τον περιορισμό των ελλείψεων σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Βασική προϋπόθεση όμως γι αυτό είναι σύμφωνα με τον Οργανισμό η συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα με κοινό τόπο και στόχο τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό της αγοράς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Και επειδή οι ηγεσία του ΕΟΦ έχει αντιληφθεί ότι η ανάγκη για ενημέρωση είναι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της εμπορικής και επαγγελματικής γενικότερα συμπεριφοράς, δημιούργησε ένα ειδικό αυτό χώρο ο οποίος διατίθεται αποκλειστικά για την μετάδοση πληροφοριών που αφορούν σε ελλείψεις, μειωμένη διαθεσιμότητα, διακοπές κυκλοφορίας ή τη λήψη έκτακτων μέτρων όταν κρίνεται αναγκαίο.

Εκτός από τις παρατεταμένες ελλείψεις εμβολίων που δυστυχώς συνεχίζονται, φάρμακα για τις παθήσεις των οστών, αντιεμετικά, φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος, σκευάσματα για την αναιμία, αντινεοπλασματικοί και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες, κεφαλοσπορίνες, ένζυμα και αιμοποιητικοί παράγοντες είναι σε έλλειψη πρόκειται να μπουν καθώς τελειώνουν τα αποθέματα.

Μερικά εξ αυτών, είναι άγνωστο πότε θα επανέλθουν στην κυκλοφορία, ενώ κάποια άλλα έρχονται μέσω ΙΦΕΤ για να καλυφθούν οι ασθενείς που έχουν ανάγκη. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στις κεφαλοσπορίνες ο ΕΟΦ προτείνει στους ασθενείς να λαμβάνουν εναλλακτικά άλλα σκευάσματα όπως είναι τα procef, ceclor και pricefil.

Επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος του ΕΟΦ με τις ελλείψεις, τα σκευάσματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγής ή έχουν μικρή διαθεσιμότητα καθώς και τα φάρμακα που διακόπτουν τη διάθεσή τους στην Ελλάδα λόγω της λανθασμένης τιμολόγησης από το Υπουργείο και της επιβολή των άδικών μέτρων rebate και clawback που έχουν στην κυριολεξία «γονατίσει» πολλές εταιρείες και έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό και αποτρεπτικό κλίμα για επένδυση και ανάπτυξη στη χώρα μας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις