Πολιτική

«Σήμα» Ντράγκι για πτώση του ευρώ, Οκτώβριο οι αποφάσεις για το QE


Με αρκετή σαφήνεια, ο Μάριο Ντράγκι έστειλε μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ δεν είναι ικανοποιημένη από την άνοδο του ευρώ, ενώ για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν… εποικοδομητικά ασαφής, λέγοντας μόνο ότι «ο κύριος όγκος των αποφάσεων πιθανόν να ληφθούν τον Οκτώβριο».

Όπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι, το συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι η άνοδος του ευρώ έχει «σφίξει» τη νομισματική πολιτική, παρότι γενικά παραμένει υποστηρικτική για την οικονομική δραστηριότητα, ενώ επηρεάζει πτωτικά τον πληθωρισμό, τον οποίο, ως γνωστόν, η ΕΚΤ προσπαθεί να ενισχύσει με τα χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη στέλνει ένα έμμεσο μήνυμα προς την αγορά συναλλάγματος να «διορθώσει» τις ισοτιμίες του ευρώ. Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε, πάντως, ότι δεν εντάσσεται στην αποστολή της ΕΚΤ να παρεμβαίνει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν, από κάποιο σημείο και μετά, η ανατίμηση του ευρώ δημιουργεί πρόβλημα στη νομισματική πολιτική και στην οικονομία της ευρωζώνης.

Σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε και πάλι να πει κάτι παραπάνω από όσα ήδη αναμένονταν, ότι, δηλαδή, τον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την πολιτική της τράπεζας μετά το τέλος του έτους. Ξεκαθάρισε ότι, σε κάθε περίπτωση, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλη περίοδο και μετά το τέλος του QE.

Σήμερα, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, έγινε μόνο μια προκαταρκτική συζήτηση σεναρίων για το QE, αλλά οι τελικές αποφάσεις είναι πολύπλοκες και χρειάζεται χρόνος για να αναλυθούν προσεκτικά όλα τα δεδομένα. Πάντως, το αν θα αποσυρθεί σταδιακά το QE θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις που θα γίνουν για τον πληθωρισμό και την πορεία προς τη σταθεροποίησή του σε επίπεδο κοντά αλλά όχι πάνω από το 2%.

Ο κ. Ντράγκι απέκρουσε πάντως τις αιτιάσεις τραπεζιτών, όπως οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Goldman Sachs, για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν «φούσκες» στις αγορές, λόγω της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Όπως είπε, η ΕΚΤ δεν βλέπει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στις αγορές, με εξαίρεση ορισμένες «τραβηγμένες αποτιμήσεις» στην αγορά ακινήτων, που έχουν πάντως τοπικό και όχι γενικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις