Πολιτική

Silicon Valley με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης υπόσχεται στους Θεσσαλονικείς η υφυπουργός Ανάπτυξης


Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει», διατύπωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, 'Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, μιλώντας στο 32ο Money Show στη Θεσσαλονίκη. Η υφυπουργός αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση της καινοτομίας και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Έκανε λόγο για επενδυτική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα μεγάλα έργα που θα μεταμορφώσουν την περιοχή με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλη την Ελλάδα. «Επανατοποθετείται η Μακεδονία και η Θράκη στον χάρτη του αύριο, με τα 30 έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται» είπε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρότζεκτ μετατροπής της Ατυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης του Καλοχωρίου σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης και στο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς ThessINTEC, που συνεισφέρει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Silicon Valley της γεωγραφικής της γειτονιάς.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, φέτος διαθέτει εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία, που στόχος είναι η συνεισφορά της στο ΑΕΠ να φτάσει στο 15% ώς το 2030. Αναφέρθηκε στην ένταξη 20 βιομηχανικών πάρκων στο σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι στα επόμενα πέντε χρόνια τα βιομηχανικά πάρκα να καταστούν πράσινα και έξυπνα, και έξι από αυτά βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

«Το 2023 αφήνει θετικό πρόσημο για τη χώρα, σε συνέχεια του έργου που έγινε την προηγούμενη τετραετία» σημείωσε, υπενθυμίζοντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τη σημαντική μείωση της ανεργίας, το ρεκόρ στην αύξηση του τουρισμού και των άμεσων ξένων επενδύσεων και τη γενικότερη ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη με διπλάσιο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τις εξαιρετικές επιδόσεις των εξαγωγών. Ωστόσο, είπε, για να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης της χώρας, είναι απολύτως απαραίτητη η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι 6,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν φέτος στη στήριξη των επενδύσεων, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κονδύλια από πολλές πηγές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ο αναπτυξιακός νόμος, με σημαντικό όγκο αυτών των πόρων να εστιάζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες θα δοθούν ενισχύσεις άνω του μισού δισ. ευρώ.

Μείωση του κόστους του χρήματος και άνοιγμα των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις αναμένει η επιχειρηματική κοινότητα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, επισημαίνοντας πως η νέα χρονιά άνοιξε με νέα δεδομένα για το επιχειρηματικό περιβάλλον, εξαιτίας των νομοθετικών αλλαγών στη φορολογία, το ασφαλιστικό και τον νόμο για τα εργασιακά. Ο κ. Μασούτης χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ ως μοναδική ευκαιρία για το αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Θεσσαλονίκης, όπου μεγάλες ξένες επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και και λειτουργούν ως πόλος έλξης και άλλων ξένων επενδύσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος επισήμανε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη της ταχύτερης δυνατής ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομής, όπως το fly over και υποσχέθηκε ότι είναι έτοιμος να καλωσορίσει κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που υπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης, αλλά ταυτόχρονα να διεκδικήσει όσα χρειάζεται και απαιτεί η Θεσσαλονίκη. Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου.

Διαβαστε επισης