Πολιτική

Σηκώνει «μπαϊράκι» για τα πρωτογενή πλεονάσματα


 Με σύμμαχο το ΔΝΤ, η κυβέρνηση σηκώνει «μπαϊράκι» απέναντι στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και αποτολμάει να προχωρήσει σε μονομερές «κούρεμα» των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2010. Σε αντίθεση με όσα ορίζει το τεχνικό κείμενο του τρίτου Μνημονίου και ενόψει της σύνταξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2017-2020, η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη, τοποθετώντας για το 2019 τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ και στο 2% για το 2020…

Η ελληνική κυβέρνηση δια μέσου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ενημέρωσε, χθες μέσω τηλεδιάσκεψης τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, για την απόφαση που εξέλαβε και αναμένεται να υλοποιήσει. Το βασικό επιχείρημα που προέταξε ο κ.Χουλιαράκης για να ενισχύσει την ελληνική απόφαση, είναι πως η επί μακρόν ισχύ και διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ, θα προκαλέσει σημαντικά και δισεπίλυτα προβλήματα στην οικονομία της χώρας, θα «φράξει» κάθε αναπτυξιακή προοπτική και θα επιβαρύνει κατά πολύ τους ελληνες φορολογούμενους, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα ο κ.Χουλιαράκης για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, έφερε ως παράδειγμα τα πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, που έκαναν λόγο για 89 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων είναι το ΔΝΤ, με την εκπρόσωπό του Ντέλια Βελκουλέσκου που συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη, να υποστηρίζει ξανά ότι πρέπει να καθιερωθούν πιο εφικτοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τοποθετώντας τον πήχη μετά το 2018, στο 1,8%.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ελληνική απόφαση και οι αιτιάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  προσέκρουσαν σε «τοίχο» καθώς οι Ευρωπαίοι δεν φέρονται διατεθειμένοι να αλλάξουν ρότα, η οποία αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί τουλάχιστον μια δεκαετία στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά με την απόφασή της να σηκώσει «μπαϊράκι» για το θέμα των πλεονασμάτων και με νωπή τη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο, δημιουργεί ένα νέο και ισχυρό «μέτωπο» με τις Βρυξέλλες. Ηδη η πρώτη σφοδρή αντίδραση εκ μέρους των ευρωπαϊκών Θεσμών, έλαβε χώρα χθες και αναμένεται να «γιγαντωθεί» το επόμενο διάστημα.