Διεθνή

Σιγή ιχθύος από Β. Κορέα ενόψει συνάντησης Τραμπ - Κίμ


Η Βόρεια Κορέα τηρεί σιγή ιχθύος μετά την ανακοίνωση της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ- Ουν, μια στρατηγική που ενδέχεται να έχει στόχο να επιτρέψει στην Πιονγκγιάνγκ να διατηρήσει το περιθώριο ελιγμών της, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη κάποια στιγμή ως τα τέλη Μαΐου για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση, ένα θέμα το οποίο η Πιονγκγιάνγκ έχει δεχθεί να τεθεί προς συζήτηση με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Παρά τον εντυπωσιακό χαρακτήρα της ανακοίνωσης, ο τρόπος που έγινε ήταν μάλλον ανορθόδοξος. Σε σύντομο διάγγελμά του από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Πέμπτης, ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ για την ιστορική σύνοδο κορυφής.

Η Ουάσινγκτον πολύ γρήγορα επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Όμως περισσότερες από 72 ώρες μετά η Βόρεια Κορέα δεν το έχει κάνει ακόμη,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας να μην έχουν δημοσιεύσει καμία σχετική είδηση.

"Ήταν μια μονομερής ανακοίνωση του Τραμπ", εκτίμησε ο Κοχ Γιου-χουάν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντονγκούκ. "Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έστειλε απλώς ένα προφορικό μήνυμα" μέσω της Σεούλ.

"Για τη Βόρεια Κορέα αυτό δεν σημαίνει επίσημη αποδοχή" της πρότασης, εξήγησε. "Προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο. Για εκείνους μια επίσημη ανακοίνωση θα πρέπει να βασίζεται σε μια διακυβερνητική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει την ημερομηνία και το μέρος", πρόσθεσε.

Το ίδιο ισχύει και για τη διακορεατική σύνοδο την οποία η Σεούλ και μόνο η Σεούλ έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη Απρίλιου, σημείωσε.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας εκτίμησε από την πλευρά του ότι η σιωπή της Πιονγκγιάνγκ οφείλεται στο γεγονός ότι προετοιμάζει τη στάση της.

"Δεν έχουμε δει ή λάβει επίσημη απάντηση από το βορειοκορεατικό καθεστώς αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας- ΗΠΑ", δήλωσε ο Μπάιλ Τάε-χουν εκπρόσωπος του υπουργείου.

"Πιστεύω ότι προσεγγίζουν το θέμα με προσοχή και ότι χρειάζονται χρόνο να οργανώσουν τη στάση τους", πρόσθεσε.

Εξάλλου η Πιονγκγιάνγκ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δοθούν τα εύσημα στη Σεούλ για τη συμφωνία αυτή με την Ουάσινγκτον, εκτιμά ο Κοχ Γιου-Χουάν, και θα αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε ανακοίνωση προτού έχει η ίδια επαφή με τους Αμερικανούς.

Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος τόνισε ότι εκείνος ήταν που οδήγησε τη Βόρεια Κορέα στις διαπραγματεύσεις, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Βορειοκορεάτες επιθυμούν την ειρήνευση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παραμένοντας σιωπηλή η Βόρεια Κορέα διατηρεί ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας.

"Δεν έχει δεμένα τα χέρια, δεν έχει κάνει καμία δέσμευση", παρατηρεί ο Βαν Τζάκσον ειδικός σε θέματα άμυνας στο πανεπιστήμιο Βικτόρια του Ουέλινγκτον.

Αν όντως πραγματοποιηθεί, η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ θα είναι η πρώτη στην Ιστορία μεταξύ ηγετών των δύο χωρών.

Ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν ότι με δεδομένη την πολιτική απειρία και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Αμερικανού προέδρου η συνάντηση είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη.

Αν πραγματοποιηθεί, θα γίνει χωρίς να έχουν προηγηθεί προπαρασκευαστικές εργασίες. Κάποια μέσα ενημέρωσης μάλιστα μετέδωσαν ότι ο Τραμπ δέχθηκε την ιδέα της συνόδου κορυφής χωρίς να το συζητήσει με τους συμβούλους του.

"Η διπλωματία χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία, χωρίς τεχνικές γνώσεις δεν είναι διπλωματία", τονίζει ο Τζάκσον. "Το να πιστεύουμε στη διπλωματία υπό αυτές τις συνθήκες είναι σα να πιστεύουμε στη μαγεία", εξηγεί.

Κάποιοι ειδικοί φοβούνται μάλιστα ότι ο Τραμπ θα προσφέρει στον Βορειοκορεάτη ηγέτη αυτό που ονειρεύεται: να βρεθεί στο πλευρό ενός Αμερικανού προέδρου και να τον αντιμετωπίσουν σαν ίσο προς ίσο.

"Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία άμεσα", εκτίμησαν στο Politico οι Τζόελ Ουίτ και Σούζαν ΝτιΜάτζιο, δύο Αμερικανοί ειδικοί που συμμετείχαν στο παρελθόν σε ανεπίσημες συζητήσεις με τους Βορειοκορεάτες.

"Γνωρίζοντας το πώς λειτουργούν, οι Βορειοκορεάτες έχουν πιθανότατα σχεδιάζει τη στρατηγική τους πολύ προσεκτικά, με σχέδιο Α, Β, Γ και Δ", τόνισαν. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει πλέον να αποφεύγει οποιαδήποτε άκαιρη δήλωση.