Πολιτική

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή, ορατό το αδιέξοδο για ΕΣΡ


Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επέμεινε ότι η διατύπωση της τροπολογίας του, που κάνει λόγο για «αναστολή» και όχι για «κατάργηση» του άρθρου 2Α είναι νομικά επαρκής και συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, υπερασπίσθηκε την πρόβλεψη του νόμου, που δίνει την αρμοδιότητα στον ίδιο να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, λέγοντας ότι πάντα με υπουργική απόφαση καθοριζόταν ο αριθμός των αδειών και ήταν κάτι αυτονόητο στους προηγούμενους νόμους.
Μίλησε για γενναίο βήμα από την κυβέρνηση, αναφερόμενος στη δεύτερη τροπολογία του, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός των αδειών θα καθορίζεται από τον υπουργό με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, ενώ στην αρχική διατύπωση γινόταν λόγος για αιτιολογημένη γνώμη. Και κάλεσε την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις δύο τροπολογίες, ώστε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο που υπάρχει σήμερα.
«Μόνη λύση είναι η κατάργηση του νόμου και να πάμε από μηδενική βάση», υποστήριξε, απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας, ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, που εξαπέλυσε μάλιστα σφοδρή προσωπική επίθεση στον κ. Παππά, λέγοντας: «Είστε ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Δημοκρατία, είναι στη φύση σας να εξαπατάτε».
Με βάση τις τοποθετήσεις αυτές, το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι να υπερψηφισθούν μόνο από τα κόμματα της συμπολίτευσης οι δύο τροπολογίες και στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, που θα έχει προγραμματισθεί την Δευτέρα, να μπλοκάρει εκ νέου η ΝΔ τη διαδικασία, εάν επιμείνει ότι θα πρέπει να αποσυρθεί ο νόμος Παππά και να συζητηθεί από μηδενική βάση το θεσμικό πλαίσιο για τα κανάλια.
Οι τελευταίες εξελίξεις αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει, σε περίπτωση αποτυχίας συγκρότησης του ΕΣΡ, να προχωρήσει σε προσωρινή ρύθμιση για τα κανάλια με έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Εξάλλου, η ένταση της αντιπαράθεσης και η επιμονή της κυβέρνησης να μην αποσυρθεί ο νόμος Παππά τροφοδοτούν εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ότι δεν αποκλείει η κυβέρνηση να απεργάζεται σενάρια εκλογών τον Ιανουάριο, προσβλέποντας σε μια «δεξιά παρένθεση».