Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, λίγα 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό, δημιουργεί η σφοδρή επίθεση του απελθόντος υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στην Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσωπικά, αλλά και αιχμές που άφησε εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Στις δηλώσεις του κατά την παράδοση του υπουργείου Παιδείας στον Κώστα Γαβρόγλου, ο κ. Φίλης έκανε λόγο ακόμη και για «συμβόλαιο πολιτικού του θανάτου», το οποίο εκτελέσθηκε, όπως είπε, με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ιερώνυμος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Ζητήθηκε», ανέφερε, «η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας». Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «ιταμή» την αξίωση αυτή και «παραθεσμική» τη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου.
Για τον πρωθυπουργό, ο κ. Φίλης άφησε σαφώς εννοηθεί ότι ενέδωσε στις πιέσεις της Εκκλησίας και αποφάσισε την απομάκρυνσή του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «προβλήματα δεν επισημάνθηκαν στις συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό ενώ ήταν πολύ θετικές οι αναφορές στο έργο μας και στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ξαφνικά, το άριστα 20 μετατράπηκε σε ένα μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό. Ποιος κάνει λάθος, ο γαλαντόμος καθηγητής που ξαφνικά βάζει χαμηλό βαθμό ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής; Όσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
Ο κ. Φίλης κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο για ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα και επικίνδυνη ρητορική, αναφερόμενος στην «όψιμη αντίδραση του Ιερώνυμου στη δημιουργία τεμένους, παρά τη συμφωνία του προκατόχου του, την ακροδεξιά ρητορική και την προσχώρηση στο αντιχριστιανικό δόγμα ότι η Εκκλησία μοιράζει ψωμί μόνο στους Έλληνες».
Ο νέος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προσπάθησε να κρατηθεί μακριά από την αντιπαράθεση Φίλη με την Εκκλησία. «Εγώ τα ζητήματα δεν τα γνωρίζω τόσο βαθιά όσο ο Νίκος», είπε. «Θα πρέπει να μείνουμε σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο μετά τη συνάντησή τους. Να προχωρήσουμε, να σχεδιάσουμε τα βιβλία, να αξιολογήσουμε πώς πήγαν τα πράγματα φέτος και να πάμε μπροστά. Δεν μας βοηθά ένα ζήτημα μισαλλοδοξίας που δεν ήταν ευθύνη του υπουργού Παιδείας».