Το καλάθι της ΔΕΘ με τις παρεμβάσεις και τις φοροελαφρύνσεις είναι μετρημένο και κοστολογημένο εδώ και καιρό από το οικονομικό επιτελείο. Τα μέτρα στήριξης, τα οποία θα περιλαμβάνονται και στον νέο προϋπολογισμό του 2025 θα είναι συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση, ωστόσο, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να αποτελούν διαρκή πονοκέφαλο για τους πολίτες και την… ίδια, αναζητά χώρο για έκτακτες παροχές χωρίς να παραβαίνει τον χρυσό κανόνα που αφορά τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.
Με δεδομένο ότι από το 2025 μπαίνει κόφτης στις έκτακτες παροχές και το δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται πιο ασφυκτικό, το οικονομικό επιτελείο καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Με βάση τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, το βασικό εργαλείο για τη δημοσιονομική πειθαρχία αποτελούν οι πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες πλέον δεν θα μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του 3%. Αυτό σημαίνει ότι Ελλάδα δεν θα μπορεί να υπερβεί το επόμενο έτος το όριο των 115 δισ. ευρώ, από περίπου 111,6 δισ. ευρώ εφέτος και ως εκ τούτου περιορίζεται και το εύρος της κοινωνικής πολιτικής από τη νέα χρονιά.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η ακρίβεια και η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, αποτελεί τη Νο1 φθοροποιό αιτία για την κυβέρνηση, που εξετάζει μέτρα και παρεμβάσεις, έχοντας πάντα ως γνωμονα τη δημοσιονομική ισορροπία. Το πακέτο της ΔΕΘ το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει «κλειδωμένα» μέτρα στήριξης περίπου 880 εκατ.ευρώ, τα οποία όπως αναφέρθηκε περιλαμβάνονται και στον προϋπολογισμό του 2025. Ειδικότερα περιλαμβάνουν τη νέα αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με την άνοδο του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ), τη μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών (κόστος 225 εκατ. ευρώ), την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 120 εκατ. ευρώ), τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με τη νέα μέθοδο (εκτιμώμενο κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ), την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές (κόστος 20 εκατ. ευρώ) και την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (κόστος 15 εκατ. ευρώ).
Επίδομα στους συνταξιούχους από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων
Ταυτόχρονα, τα Χριστούγεννα αναμένεται να υπάρξει και το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, το οποίο θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με συντελεστή 33%, κονδύλι που υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ. Με βάση το μοντέλο ενίσχυσης των συνταξιούχων που εφαρμόστηκε πέρυσι, το επίδομα θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 ευρώ έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα, και θα αφορά σε περίπου 770.000 συνταξιούχους.
Σημειώνεται ότι στόχος των κυβερνητικών παραγόντων είναι να υπάρξει τα Χριστούγεννα και επιπλέον επίδομα σε περίπου 230.000 μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία και άλλους ευάλωτους πολίτες. Ουσιαστικά θα πρόκειται για το τελευταίο έκτακτο μέτρο που θα έχει τη δυνατότητα να δώσει η κυβέρνηση, μετά το «στοπ» που μπαίνει από το 2025 με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος της ενίσχυσης, τα κριτήρια και τους δικαιούχους, θα ληφθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν και θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για τα ακριβή δημοσιονομικά περιθώρια, σύμφωνα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού εφέτος και το ύψος της ανάπτυξης.
Ο Σεπτέμβριος, εξάλλου, θα είναι ο μήνας και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, και το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις όποιες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις τους στις τιμές της ενέργειας.