Επιχειρήσεις

Σφαγή στο μιντιακό τοπίο, τινάζει τη μπάνκα το Epsilon


Εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο των media ενόψει του διαγωνισμού για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποτελέσει καταλύτη ανατροπών και αναδιάταξης δυνάμεων στον κλάδο. Νέα επιχειρηματικά σχήματα κυοφορούνται, ενώ οι παλιοί καναλάρχες επιζητούν συμμαχίες και οι μεγαλομέτοχοι του Mega Channel εμφανίζονται χωρίς κοινή γραμμή πλεύσης, που θα διασφάλιζε την επιβίωση του καναλιού. Βόμβα στους σχεδιασμούς των "βαρόνων" των media βάζει η πρόταση-έκπληξη της εταιρίας Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε (Epsilon TV), η οποία φέρεται έτοιμη να καταβάλει τίμημα 35 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της μιάς από τις 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας - ποσό σχεδόν 12πλάσιο(!) από την τιμή εκκίνησης, που έχει ορισθεί.

Η κίνηση εκδηλώνεται την ώρα που οι ιδιοκτήτες του Mega  εγείρουν αμφισβητήσεις για τη νομιμότητα του διαγωνισμού, ενώ ο Σταύρος Ψυχάρης ως εκπρόσωπος του καναλιού δηλώνει ότι η εταιρεία του αδυνατεί να καταβάλει έστω και τα 3 εκατ. ευρώ της τιμής εκκίνησης, για να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Με επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, η διοίκηση της εταρείας Ραδιοτηλεοπτική ζητά να ορισθεί το ποσόν της προσφοράς της (35 εκατ.) ως νέα τιμή εκκίνησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αναθεώρηση των απόψεων της, αφού πλέον τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος όταν υπάρχει τόσο υψηλή οικονομική προσφορά.

Παράλληλα, η διοίκηση του Epsilon ζητά να δοθεί δυνατότητα καταβολής του εν λόγω ποσού σε δόσεις και όχι εφάπαξ.

Θέτει όμως όρο ότι μετά την χορήγηση των 4 αδειών δεν θα δημοπρατηθούν κι άλλες στο διάστημα ισχύος τους. Δηλώνει συγκεκριμέν ότι θα καταβάλει 35 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιήσει αυτή την επένδυση, εφ΄όσον  το υπουργείο Επικρατείας δεσμευθεί ότι στο χρονικό διάστημα ισχύος των αδειών δεν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για παραχώρηση επιπλέον αδειών επίγειας ψηφιακής μετάδοσης πανελλαδικής εμβέλειας. Ο λόγος είναι προφανής: Η χορήγηση πρόσθετων αδειών μελλοντικά, θα οδηγούσε σε απομείωση της αξίας των τεσσάρων που δημοπρατούνται τώρα.

Στον αντίποδα, προδικαστική προσφυγή κατά της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών κατέθεσε ενώπιον των δικαστηρίων η εταιρεία Τηλέτυπος (Mega Channel), δια του προέδρου της Σταύρου Ψυχάρη. Η προσφυγή - που κοινοποιήθηκε προς την κυβέρνηση- αφορά την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμο. Από νομικούς κύκλους ερμηνεύεται ως κίνηση αμφισβήτησης του διαγωνισμού.

«Ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης για καθεμία από τις τέσσερις (4) άδειες στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000), καθιστά αδύνατη ή υπερβολικά δυσχερή την υποβολή προσφοράς εκ μέρους της Εταιρίας μας στην παραπάνω διαγωνιστική διαδικασία», αναφέρεται στο έγγραφο . Ο Στ. Ψυχάρης σημειώνει πως  «η Εταιρία μας δεν είναι σε θέση να υποβάλει οικονομική προσφορά τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ».

Ήρθε ο Τούρκος καναλάρχης

Ως νέος υποψήφιος παίκτης στην ελληνική ραδιοτηλεοπτική αγορά εμφανίζεται οΤούρκος καναλάρχης Ατζούν Ιλίτζαλι. Λίγο πριν οριστικοποιηθεί η τελική προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στο εγχώριο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ίδρυσε εταιρεία στην Ελλάδα, με σκοπό να υποβάλει προσφορά ή να συμμετάσχει σε κάποιο από τα επιχειρηματικά σχήματα που θα πάρουν άδειες.

Η εταιρεία φέρει την επωνυμία «Acun Medya Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων» και συστάθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Σκοπός της, μεταξύ άλλων, είναι η παραγωγή, η μορφοποίηση παραγωγής, η εφαρμογή και εκμετάλλευση ραδιοφωνικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και οι υπηρεσίες οπτικοακουστικής μετάδοσης. Επίσης, το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών που σχετίζονται με πρακτικές διαφήμισης, μάρκετινγκ και ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών. 

Ακόμη, η εταιρεία μπορεί να αντιπροσωπεύσει στην Ελλάδα επιχειρήσεις που ασκούν όμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα στο εξωτερικό, καθώς και να συμμετέχει σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή οπουδήποτε στον κόσμο που δραστηριοποιούνται ή ασκούν εκμετάλλευση ή επενδύουν στους τομείς της ραδιοτηλεόρασης, ραδιοφωνίας και κινηματογραφικής παραγωγής.

Στο πρώτο Δ.Σ. της εταιρείας συμμετέχουν ο Άγγελος Χριστόπουλος (διευθύνων σύμβουλος), ο Ατζούν Ιλίτζαλι (πρόεδρος του Δ.Σ) και ο συμπατριώτης του, Εμπρού Ατασάβ Ταχράνσι (αντιπρόεδρος του Δ.Σ). 

Ο Ατζούν Ιλίτζαλι έγινε ευρέως γνωστός στη χώρα μας πριν από μερικούς μήνες, όταν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία και δήλωσε ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για επιχειρηματική είσοδό του στην ελληνική αγορά και απόκτηση άδειας τηλεοπτικού σταθμού. 

Ο κ. Ιλίτζαλι κατέχει το 70% του καναλιού 8 στην Τουρκία και εταιρεία παραγωγής reality games και τηλεπαιχνιδιών. To υπόλοιπο 30% του ΤV8 ανήκει στον κολοσσό της τουρκικής αγοράς, τον όμιλο Dogus, οι δραστηριότητες του οποίου εκτείνονται σχεδόν σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής σκηνής της γείτονος, ενώ έχει παρουσία και στην Ελλάδα, καθώς έχει εξαγοράσει το 50% της μαρίνας Φλοίσβου και τη μαρίνα της Μυτιλήνης.