Πολιτική

ΣΕΒ: Νέες τεχνολογίες και δεξιότητες για τη μετάβαση στο μέλλον της απασχόλησης


Κατά το ξεκίνημα του νέου έτους ενισχύονται οι προοπτικές μιας σταθερής ανάκαμψης, καθώς η χώρα οδεύει προς την έξοδο από το μνημόνιο και την επιστροφή στις αγορές.

Ωστόσο, οι πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, κυρίως από τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς και η πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων της 3ης αξιολόγησης, επιδρούν αρνητικά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η οποία, αν και βελτιώνεται, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Αυτά επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τη μείωση των λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο του 2017.

Προσθέτει ωστόσο ότι στο 11μηνο, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων εμφανίζει αύξηση +1,2%, επιπλέον αύξησης +0,6% το αντίστοιχο διάστημα το 2016, με όλες τις κατηγορίες καταστημάτων να εμφανίζουν άνοδο, εκτός από τα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων (οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, αρτοπωλεία κ.λπ.), όπου ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά -3,5%.

Νέες τεχνολογίες και δεξιότητες για τη μετάβαση στο μέλλον της απασχόλησης

Σχετικά με τα θέματα της εκπαίδευσης των εργαζομένων, ο ΣΕΒ προτείνει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, «που να προάγει την ικανότητα των ανθρώπων να διαβάζουν και να κατανοούν ένα κείμενο, να μπορούν να κάνουν στοιχειώδεις μαθηματικούς υπολογισμούς και να επιλύουν ένα καθημερινό πρόβλημα στη δουλειά τους χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές».

Ο Σύνδεσμος επικαλείται μελέτη του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία το 38% των εργαζομένων στην Ελλάδα παρουσιάζει τις ίδιες οι χαμηλότερες επιδόσεις από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις βασικού επιπέδου γραμματικές και μαθηματικές δεξιότητες καθώς και στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων με τη χρήση υπολογιστών. Σε μία δεκαετία όμως το ποσοστό αυτό θα έχει αυξηθεί στο 59%.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η νέα εποχή αυτοματοποίησης και ιδιαίτερα η εισαγωγή τεχνολογιών ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή αναμένεται να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό παρά σε εξάλειψη θέσεων εργασίας- όπως συνέβη με την εισαγωγή των υπολογιστών τη δεκαετία του ΄80 που οδήγησε στη δημιουργία 1.500 νέων επαγγελμάτων.