Πολιτική

Σενάρια και ονόματα για την Προεδρία της Δημοκρατίας 


Τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (τον Φεβρουάριο του 2020) και ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του, διαμορφώνονται τρία κύρια σενάρια. 

Θα μεσολαβήσει η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία συμπεριλαμβάνει την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.  Με την αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης (άρθρο 32) θα μειωθεί σε 151 ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την εκλογή ΠτΔ. Άρα η ΝΔ, διαθέτοντας 158 βουλευτές, θα έχει την ευχέρεια να εκλέξει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του επόμενου χρόνου. 

Σύμφωνα με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα  τα επικρατέστερα σενάρια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίοδο 2020-2025 είναι τα ακόλουθα:

  • Μιά νέα θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου. Ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει εκφράσει την πρόθεση στήριξης του σημερινού Προέδρου. Άρα αν η ΝΔ επιλέξει τον προερχόμενο από τα σπλάχνα της πολιτικό, ο Π. Παυλόπουλος θα επανεκλεγεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το σενάριο αυτό θολώνει από την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2015, που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για ΠτΔ με την εξής αιτιολόγηση: «Δεν αντιστάθηκε στις σειρήνες του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, τον Δεκέμβριο 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα». Θα χρειαστεί λοιπόν, μεταβολή άποψης του πρωθυπουργού. Πάντως, οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά από την άρνηση του Π. Παυλόπουλου να υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
  • Υπόδειξη προσώπου από την Κεντροαριστερά, προκειμένου να τηρηθεί και η παράδοση των τελευταίων δεκαετιών η κυβερνώσα παράταξη να υποδεικνύει για ΠτΔ πρόσωπο προερχόμενο από άλλη πολιτική πλευρά, ώστε να εξασφαλιστεί ευρεία αποδοχή (Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας, Προκόπης Παυλόπουλος). Σε αυτή την περίπτωση επικρατέστερος φέρεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και λογικά θα έχει την στήριξη και του ΚΙΝΑΛ. Επίσης με την επιλογή Βενιζέλου εξασφαλίζεται και η συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συγκυβέρνησαν την περίοδο 2012-2014. Εναλλακτικά, στο συγκεκριμένο σενάριο ταιριάζουν οι πρώην Ευρωπαίοι Επίτροποι  Άννα Διαμαντοπούλου και Μαρία Δαμανάκη, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Μία άλλη εκδοχή αυτού του σεναρίου - και μάλιστα με πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης - είναι η επιλογή προσωπικότητας από το χώρο της διανόησης, που θα έχει κεντροαριστερό προφίλ, αλλά όχι  κομματική "ταυτότητα" και ενεργό ανάμειξη στην πολιτική.
  • Στο τρίτο σενάριο  η ΝΔ προχωρά μόνη της εκλέγοντας, άλλο πρόσωπο από τον πολιτικό της χώρο. Για το σενάριο αυτό συζητούνται κυρίως ο πρώην Ευρωπαίος Επιτρόπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην υπουργός Σταύρος Δήμας, που προτάθηκε από τη ΝΔ και το 2015. Συζήτηση γίνεται και για τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο μιά τέτοια επιλογή θα είναι «κόκκινο πανί» για την αξιωματική αντιπολίτευση. Πάντως, το σενάριο αυτό πάσχει στην μη εξασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και επιστρέφει την πολιτική στο 1990 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποστηρίχθηκε μόνον από τους 151 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΥΡ
 

Διαβαστε επισης