Μια λύση μεταφοράς ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ στον ESM μπορεί να τεθεί επί τάπητος στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Αν υιοθετηθεί, η Ελλάδα θα πληρώνει πολύ λιγότερα σε τόκους δανείων, ενώ η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα περιορισθεί.
Η πρόταση είχε διατυπωθεί παλαιότερα από την ελληνική κυβέρνηση και τώρα την επαναφέρει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ: Προτείνει να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μέρος των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο 86 δισ. ευρώ της περυσινής συμφωνίας περιλαμβάνεται κονδύλι 25 δισ. για ανακεφαλαιοποιήσεις. Από το ποσό αυτό έχουν απορροφηθεί περίπου 16,7 δισ. τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ.
Ο κ. Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει την πρόταση του στο επόμενο Eurogroup και θα την υποστηρίξει με στοιχεία. Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, το οποίο συνηγορεί υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική και καλή λύση, επισημαίνοντας: «Για να πεισθεί ευκολότερα το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα χωρίς να προβάλλει ακραίες απαιτήσεις, μπορεί ο ESM να αναλάβει τις τωρινές οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η προθυμία των μετόχων του ΔΝΤ να συμφωνήσουν στη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο»
Το ζήτημα χρήζει πολιτικής διευθέτησης καθώς πρακτικά αλλάζει ο καταμερισμός βαρών του ελληνικού προγράμματος με την Ευρώπη και το Βερολίνο να εγγυώνται μελλοντικά για περισσότερα ελληνικά χρέη , ενώ το ΔΝΤ να φέρει λιγότερα βάρη. Αυτό όμως ίσως είναι και το "κλειδί" για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές - κάτι που επιθυμεί από την πρώτη στιγμή το Βερολίνο. Οι διαπραγματεύσεις βέβαια και σε αυτό το επίπεδο θα είναι επίπονες. Πολιτικοί παράγοντες, αξιωματούχοι και πιστωτές ξεχωριστά θα πρέπει να λογαριάσουν τόσο το πολιτικό κόστος όσο και τους "οικονομικούς συσχετισμούς" που δημιουργούνται.
Ο ESM υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα οφείλει το 2018 στο ΔΝΤ μόνο 17,6 δισ. ευρώ πλέον, εφόσον το Ταμείο συμμετάσχει με 6 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα σωτηρίας. Εάν οι Ευρωεταίροι υποστηρίξουν όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του επικεφαλής του ESM, η χώρα θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος της από 183% σε 74% του ΑΕΠ.