Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στους τρεις δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street τόσο εξαιτίας των δυσοίωνων προβλέψεων της Fed για την αμερικανική οικονομία όσο και των ανησυχιών για πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας, μετά τα αυξημένα κρούσματα σε πολιτείες των ΗΠΑ.
Χθες η Federal Reserve μίλησε για ύφεση 6,5%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021 και το 2022 (5% και 3,5% αντίστοιχα). Η εκτίμηση για την ανεργία είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25% ενώ επανέλαβε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια της κοντά στο μηδέν μέχρι και τα τέλη του 2022 και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι η οικονομία και οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ εμφανίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η οικονομία παραμένει "εξαιρετικά αβέβαιη" ενώ πρόσθεσε ότι «το βασικό πράγμα που χρειάζεται να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με εκατομμύρια ανθρώπους ακόμα εκτός εργασίας».
Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι, ασχέτως της πορείας της πανδημίας, η κυβέρνηση Τραμπ "δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει εκ νέου σε κλείσιμο της οικονομίας".
Στα μάκρο της ημέρας, περίπου 1,542 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για περίπου 1,6 εκατ. νέες αιτήσεις.
Ωστόσο, οι τιμές παραγωγού ανέκαμψαν τον Μάιο μετά από τρεις μήνες συνεχούς πτώσης, εμφανίζοντας άνοδο 0,4% μετά την πτώση-ρεκόρ του προηγούμενο μήνα κατά 1,3%.
Ο Dow Jones «βούλιαξε» 6,9% ή 1.861 μονάδες, στις 25.128, ο S&P 500 υποχώρησε 5,89% στις 3.002 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 5,27% στις 9.492 μονάδες.
Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα για τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης από τις 16 Μαρτίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, έγκριση για τη χρήση μπαταριών φωσφορικού σιδήρου-λιθίου (LFP) στην κατασκευή οχημάτων Model 3 στην Κίνα έλαβε η Tesla σύμφωνα με σχετικό έγγραφο και όπως μεταδίδει το Reuters.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να υποβάλει επίσημες αντιμονοπωλιακές κατηγορίες εναντίον της Amazon για τη μεταχείριση τρίτων μερών, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.Οι κατηγορίες αφορούν στον διπλό ρόλο της Amazon ως διαχειριστής αγοράς και πωλητής των δικών της προϊόντων. Ειδικότερα, η ΕΕ κατηγορεί την Amazon ότι συγκεντρώνει δεδομένα από τρίτους πωλητές και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να τους ανταγωνιστεί, για παράδειγμα με την κυκλοφορία παρόμοιων προϊόντων.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 8,2% στα 36,34 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στα 538,1 εκατ. βαρέλια-σε επίπεδα ρεκόρ. Αντίθετα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,1% στα 1.739 δολ./oz.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,66%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1301 δολ. από 1,1378 την προηγούμενη μέρα.