Οικονομία

Σειρά προτάσεων της ΕΥ ενόψει αναμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου


Στο 6ο Taxation Law Forum, που οργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από την Palladian Conferences στην Αθήνα, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, συμμετείχε η ΕΥ

Ο Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Τμήματος Φορολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, ήταν κεντρικός ομιλητής, ενώ μίλησε επίσης και ο Iωάννης Γουλιάς, Partner – Φορολογικές Υπηρεσίες της ΕΥ.  

Η θεματολογία του συνεδρίου κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: «Φορολογία & Ανάπτυξη», «Φορολογία & Τεχνολογία» και «Ασφάλεια Δικαίου και Φορολογία». Μεταξύ άλλων, μίλησαν ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, ο Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και ο Γιώργος Μυλωνογιάννης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Φορολογικά Θέματα. 

Κατά την ομιλία του, ο κ. Στέφανος Μήτσιος αναφέρθηκε σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας που εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ Φορολογικής Διοίκησης και φορολογουμένων, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Οι αποφάσεις αυτές, αντιμετωπίζονται από τον επιχειρηματικό και φορολογικό κόσμο με μεγάλο ενθουσιασμό», τόνισε ο κ. Μήτσιος. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε μεταξύ άλλων: 

  • την καθιέρωση του κανόνα της πενταετούς παραγραφής, χωρίς συνεχείς παρατάσεις, καθώς και την παραγραφή χρήσεων για τις οποίες υπάρχει «καθαρό πιστοποιητικό»,
  • την απόφαση για μείωση της φορολογικής βάσης σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ σε περίπτωση «κουρέματος» της απαίτησης του υπόχρεου λόγω υπαγωγής του πελάτη του σε πτωχευτικό καθεστώς,
  • τον χαρακτηρισμό της εισφοράς αλληλεγγύης ως «τακτικού» / συνήθους φόρου, και κατ’ επέκταση την υπαγωγή του στο πεδίο εφαρμογής των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. 

Ο ίδιος κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων ενόψει της αναμενόμενης αναμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, πρότεινε: 

  • τον εξορθολογισμό των επιβαρύνσεων των μισθωτών, 
  • τη θέσπιση κινήτρων (non-dom) για την εγκατάσταση στην Ελλάδα κατοίκων αλλοδαπής,
  • τη φορολογική έκπτωση νοητού εξόδου επί του μετοχικού κεφαλαίου, 
  • την απαλλαγή ή αναβολή φορολόγησης των κερδών που αποκτώνται από νομικά πρόσωπα που προκύπτουν από μεταβίβαση συμμετοχών, υπό προϋποθέσεις,
  • την ειδική αντιμετώπιση των επισφαλειών στην παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες,
  • την κατάργηση του δημευτικού και αντιαναπτυξιακού ειδικού φόρου ακινήτων 15%,
  • την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχων,
  • την αυστηροποίηση των ποινών σε ειδικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής,
  • την αποδοχή και αξιοποίηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

«Η ελληνική πραγματικότητα καταδεικνύει πλέον σαφώς ότι η φορολογική πολιτική οφείλει να επανασχεδιαστεί με γνώμονα τον συνεπή φορολογούμενο», κατέληξε ο κ. Μήτσιος.

Στον ρόλο της τεχνολογίας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και, κατ’ επέκταση, τη μείωση της υπερφορολόγησης και της δυσανάλογης κατανομής του φορολογικού βάρους, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Γουλιάς. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ένα από τα κίνητρα της παραοικονομίας, αποτελεί ο περιορισμένος βαθμός δυσκολίας πραγματοποίησης δραστηριοτήτων εκτός πλαισίου και ο χαμηλός κίνδυνος ανίχνευσης τέτοιας παράνομης δραστηριότητας από τις αρχές. Η τεχνολογία, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να είναι το όπλο για την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής». 

Όπως εξήγησε, η μετάβαση των φορολογικών διοικήσεων στην ψηφιακή εποχή γίνεται σε πέντε βασικά στάδια. 

  1. Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων: e-file.
  2. Καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης και υποβολής στη Φορολογική Διοίκηση των λογιστικών βιβλίων: e-accounting. 
  3. Διασταύρωση πληροφοριών: e-match. 
  4. Διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων: e-audit. 
  5. Καταλογισμός φόρων χωρίς την ανάγκη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τον φορολογούμενο: e-assess.

Ο κ. Γουλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο που έχουν επιτελέσει άλλες χώρες ως προς τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και το θετικό αντίκτυπο στην εισπραξιμότητα των φόρων. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της διαβίβασης δεδομένων στη φορολογική διοίκηση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αυτά προκύπτουν από παγκόσμια μελέτη της ΕΥ.

Μίλησε, τέλος, για τα επόμενα βήματα που προγραμματίζονται στην Ελλάδα, και ειδικότερα με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της πλατφόρμας MyDATA και για τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη μεταβατική περίοδο.