Αγορές

Σε υψηλό 10ετίας οι δημόσιες εγγραφές, τι γίνεται με το ΧΑ


Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών στις διεθνείς χρηματαγορές καθώς τα στοιχεία για το πρώτο 6μηνο εμφανίζουν σημαντική άνοδο σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο: Τόσο σε αριθμό IPO's οσο και στο ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν. Συγκεκριμένα, κατά 70% αυξήθηκε ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών και κατά 90% τα αντληθέντα κεφάλαια στο πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σχέση με πέρσι. Σε σχετική έκθεση της EY, γίνεται λόγος για 772 δημόσιες εγγραφές συνολικά, γεγονός που αποτελεί την καλύτερη επίδοση 6μηνου από το μακρινό πλέον 2007. Παράλληλα, τα αντληθέντα κεφάλαια άγγιξαν τα 83,4 δις δολάρια. Στο ΧΑ η εικόνα παραμένει τουλάχιστον υποτονική εν συγκρίσει με τις διεθνείς αγορές, ωστόσο οι προσδοκιές αναμένεται να αυξηθούν όσου πληθαίνουν τα επενδυτικά projects στη χώρα. Εντυπωσιακό στοιχείο, τέλος, είναι το γεγονός πως παρά τις γεωοπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή ΕΜΕΙΑ, καταγράφεται αύξηση της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών.

Αναλυτικά

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού καταγράφει την εντονότερη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, αντιπροσωπεύοντας το 61% (468) του αριθμού των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως και το 44% (37 δις δολάρια) των αντληθέντων κεφαλαίων, σηματοδοτώντας το ισχυρότερο πρώτο εξάμηνο από το 2002 για την περιοχή. Στην Αμερικανική ήπειρο, η οποία αντιπροσωπεύει το 13% των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών (99 εγγραφές που συγκέντρωσαν 25,8 δις δολάρια), κυριάρχησε η αγορά των ΗΠΑ, όπου τα αντληθέντα κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 216%. 

Η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), ενισχυμένη από τη σημαντική αύξηση (216%) των εσόδων στην Ευρώπη κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, συγκέντρωσε το 26% του αριθμού των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών. Τα αντληθέντα κεφάλαια στην ΕΜΕΙΑ έφθασαν τα 20,5 δις δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2017, σημειώνοντας μικρή αύξηση 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 (18,9 δις δολάρια). Με συνολικά 205 δημόσιες εγγραφές, η EMEIA παραμένει η δεύτερη πιο δραστήρια αγορά μετά την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Απαιτείται δουλειά στο ΧΑ

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται όμωςς μέχρις ώρας η ελληνική αγορά σε αυτόν τον τομέα. Μπορεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης να αποτέλεσε εφαλτήριο για αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, ενεργοποίηση χαρτοφυλακίων και πιο δυναμική παρουσία ξένων θεσμικών απαιτείται όμως ακόμα χρόνος. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η έμφαση σε επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και η ομαλή μετάβαση από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την οριστική έξοδο στις αγορές θα αποτελέσουν επιπλέον δέλεαρ για νέες εισόδους στο ταμπλό. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, η αγορά δίνει κυρίως έμφαση στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ένα "στοίχημα" που κρίνεται για την ώρα επιτυχές.

Μόλις χθες: Ντεμπούτο για την BriQ Properties στο ΧΑ

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κύριος Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, παρατηρεί:

«Η θεαματική αύξηση των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως αποτελεί μια υπενθύμιση της σημασίας μιας υγιούς χρηματιστηριακής αγοράς για τη λειτουργία της οικονομίας. Ιδιαίτερα θετικά σημάδια βλέπουμε και στην αγορά δημοσίων εγγραφών στην ΕΜΕΙΑ, παρά την αβέβαιη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παραμένοντας η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Δυστυχώς, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, οι δημόσιες εγγραφές στην Ελλάδα δε φαίνεται να συμβαδίζουν με τους ρυθμούς αυτούς. Η απουσία δημοσίων εγγραφών αυτό το τρίμηνο κρατάει τη χώρα μας από το να μπει ενεργά σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά. Η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει έναν κομβικό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια».