Επικαιρότητα

Σε υψηλά επίπεδα η εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο


Στην Κύπρο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκύπρια έρευνα του Υπουργείου Υγείας το 2015, η οποία διεξάγεται σε παιδιά ηλικίας 17-24 μηνών, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.  

Συγκεκριμένα, το ποσοστό κάλυψης των παιδιών με τα πιο βασικά εμβόλια που είναι αυτά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας ανέρχεται στο 97% και της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς στο 90%.  Παράλληλα, όμως, ειδικά όσον αφορά στα εν λόγω εμβόλια, έχει διαφανεί ότι ένα ποσοστό παιδιών δεν λαμβάνει το εμβόλιο του έγκαιρα σύμφωνα με το Σχήμα Εμβολιασμών.

 

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου τονίζει τη σημασία του έγκαιρου και ολοκληρωμένου εμβολιασμού των παιδιών δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για συμπλήρωση όλων των δόσεων των εμβολίων σύμφωνα με το ενδεδειγμένο Σχήμα Εμβολιασμού. 

Όπως λέει, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού, έχουν προγραμματιστεί διάφορες δραστηριότητες, όπως η σωστή ενημέρωση γονιών και των ίδιων των παιδιών, αλλά και των επαγγελματιών υγείας για την αξία του εμβολιασμού, μέσα από εκδηλώσεις τόσο εντός των σχολείων, όσο και κατά τη διάρκεια συνεδρίων / σεμιναρίων και μέσα από τη συμμετοχή ειδικών σε εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. 

Στόχος να τονιστεί ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης των λοιμωδών νοσημάτων και επιδημιών είναι υπαρκτός για αυτό είναι καθήκον και ευθύνη των γονέων, του ιατρικού κόσμου, αλλά και της πολιτείας να συνεχίσουν να εμβολιάζουν όλα τα παιδιά.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου ενάντια σε πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, οι μηνιγγητιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η ηπατίτιδα, κοκ, οι οποίες παλαιότερα οδηγούσαν σε αναπηρίες ή ακόμη και σε θάνατο. Τα εμβόλια όμως δεν περιορίζονται πλέον απλά και μόνο στην πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του οποίου σημαντικός παράγοντας θεωρείται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος προλαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό με το εμβόλιο. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις