Πολιτική

Σε χαμηλό πέντε μηνών η μεταποίηση


Περαιτέρω συρρίκνωση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Markit διολίσθησε στις 48,6 μονάδων τον Οκτώβριο, έναντι 49,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο.    

Η επίδοση των 48,6 μονάδων αποτελεί τη χαμηλότερη των τελευταίων πέντε μηνών, γεγονός που καταδεικνύει την εντατικοποίηση των φαινομένων ύφεσης του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου.

Την ίδια ώρα, τα επίπεδα παραγωγής μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης, ενώ πτώση κατέγραψε και ο όγκος των νέων παραγγελιών.

Αύξηση της απασχόλησης

Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες του μεταποιητικού κλάδου συνέχισαν να αυξάνουν το προσωπικό τους, δίνοντας συνέχεια στην τάση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, η αύξηση της απασχόλησης επήλθε, παρά τη σημαντική επιδείνωση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών.

Άνοδος του κόστους

Ωστόσο, σημαντική αύξηση εμφάνισε και η μέση επιβάρυνση του κόστους. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές του χάλυβα και των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών εισροών, γενικότερα. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για έκτο συνεχή μήνα.

Οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα εξακολούθησαν να μειώνουν τις τιμές χρέωσης τον Οκτώβριο. Η πρόσφατη μείωση ήταν η τέταρτη κατά σειρά, ενώ ο ρυθμός μείωσης διατηρήθηκε εντονότερος από τον επί μακρόν μέσο όρο που καταγράφεται στην ιστορία της έρευνας.

Τέλος, τα αποθέματα των Ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκαν τον Οκτώβριο, λόγω των μειώσεων τόσο των αποθεμάτων εισροών όσο και των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.