«Σε καμία περίπτωση δεν θα εξασφάλιζε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ο σχεδιασμός του κ. Σγουρού με τις υπερδιαστασιολογημένες Μονάδες επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων, καθώς δεν θα ετύγχανε έγκρισης, λόγω μη εναρμόνισης του, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία Ν.4142», τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, με αφορμή ανακοίνωση του πρώην περιφερειάρχη σε βάρος της σημερινής για τους χειρισμούς της, στο ζήτημα της διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Γιάννης Σγουρός ενόψει της αυριανής συζήτησης για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί την περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου για ατυχείς και λανθασμένους ενέργειες που οδηγούν «σε αδιέξοδα, από τα οποία επιθυμεί να δραπετεύσει».
Ειδικότερα κατηγορεί την κ. Δούρου για:
-Ακύρωση των διαγωνισμών της κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας, Σύμμικτων, με «αποτέλεσμα να χαθούν 400 εκ. ευρώ από κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια»
-Καταδίκη της ανακύκλωση και της διαλογής στην πηγή
-Ανυπαρξία νέων υποδομών παρά την «πρωτοφανή οικονομική ευρωστία που είχαμε εξασφαλίσει για τον ΕΔΣΝΑ»
- Ανετοιμότητα ενόψη της εξάντλησης του μοναδικού χώρου ταφής καθώς και για απραξία της, στην «επιχειρούμενη αποδυνάμωση του ΕΔΣΝΑ μέσω του σ/ν για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) του Υπουργείου Εσωτερικών.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ανταπαντά στον κ, Σγουρό τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του, ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί καθώς δεν υπήρχε η παραμικρή εναρμόνιση με την διεθνή νομολογία. «Ως εκ τούτου δεν χάθηκε κανένα εκατομμύριο πόσο μάλλον τα 400 εκ. για τα οποία δεν υπήρχε όχι μόνο έγκριση αλλά ούτε και δέσμευση». Εξάλλου προσθέτει η κ. Μπιζά, ο σχεδιασμός για να είναι επικαιροποιημένος έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί κάτι που «ολοκληρώσαμε μέσα σε ενάμιση χρόνο όταν ο πρώην περιφερειάρχης δεν το κατόρθωσε στη διάρκεια 10 ετών». Υπογραμμίζει ότι η κατάργηση των σχεδιαζόμενων μονάδων με ΣΔΙΤ ήταν η πλέον ενδεδειγμένη ενέργεια - για την οποία συμφώνησαν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας -, ενώ θα δέσμευαν το ελληνικό δημόσιο για 27 χρόνια επιβαρύνοντας το οικονομικά.
Σε ότι αφορά το Γραμματικό η κ. Μπιζά αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι για τον νέο ΧΥΤΑ προβλέπεται η διαχείριση του μισού όγκου των απορριμμάτων σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό. Πρόσθεσε ότι λαμβάνονται όλες οι ενδεδειγμένες διεθνής προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στη λειτουργία, ενώ «ζητήθηκε από την ΕΕ και φυσικά εκπονήθηκε μελέτη από το ΙΓΜΕ για την διασφάλιση της στεγανότητας από τα παρακείμενα ρέματα».
Αναφορικά με την «αποτυχία της ανακύκλωσης» η αντιπρόεδρος δηλώνει ότι η ανακύκλωση αποτελεί προϋπόθεση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού και αποτυπώνεται στα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων οι οποίοι καθημερινά αναπτύσσουν δράσεις και προγράμματα ενίσχυσής της με τη διαλογή στην πηγή. Παράλληλα καταθέτουν αιτήματα για την χρηματοδότηση ενεργειών και έργων που θα διευκολύνουν σε επίπεδο δημοτικό ή διαδημοτικό την διαχείριση-ανακύκλωση.
Για την «ευρωστία» του ΕΔΣΝΑ η κ. Μπιζά αναφέρει ότι υπήρχε κάποιο ποσό ύψους περίπου 30 εκ. από το ΕΣΠΑ το οποίο εξαϋλώθηκε πολύ σύντομα σε ισόποσες υποχρεώσεις του Συνδέσμου (π.χ 9 εκ σε τόκους υπερημερίας από καθυστερούμενες οφειλές, μη καταβεβλημένες υποχρεώσεις προς δήμους, προς αναδοχους του ΧΥΤΑ κλ.π.). Τέλος, για το σ/χ του ΥΠΕΣ κ. Μπιζά δηλώνει ότι ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει ήδη συγκεκριμένες προτάσεις για με την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ.