Σε τροχιά ύφεσης βρίσκεται η Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα αποκαρδιωτικά στοιχεία που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα. Τον Δεκέμβριο, όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες, οι βασικοί δείκτες του ιδιωτικού τομέα διατηρούνται σε πορεία συρρίκνωσης, εντείνοντας την ανησυχία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, παρέμεινε για έβδομο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 47,6 μονάδων, όπως και τον Δεκέμβριο.
Σε επίπεδα συρρίκνωσης και κάτω από τις 50 μονάδες διατηρήθηκε ο δείκτης PMI του τομέας υπηρεσιών, ο οποίος ενισχύθηκε οριακά στις 48,8 μονάδες από 48,7 τον Νοέμβριο. Ανοδο αλλά παραμονή κάτω από τις 50 μονάδες και για τον δείκτη νέων εργασιών, που άγγισε τις 47,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 46,7 μονάδες του προηγούμενου μήνα.
Η μεταποίηση, σημείο αναφοράς στην οικονομική δραστηριότητα, παραμένει πολύ χαμηλά και σε περιοχή έντονης συρρίκνωσης, με τον σχετικό PMI παραμένει για 18ο μήνα σε περιοχή συρρίκνωσης. «Σκαρφάλωσε», ωστόσο , σε υψηλό επτά μηνών στις 44,4 μονάδες από 44,2 μονάδες το Νοέμβριο.
Σε πορεία ανάπτυξης ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας
Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ευρωζώνη, ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος συνέχισε στις ράγες της αναπτυξιακής πορείας τον Δεκέμβριο, με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης. Κλείνοντας στις 51.3 μονάδες τον Δεκέμβριο, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI®) κατέγραψε τιμή πάνω από τις 50.9 μονάδες του Νοεμβρίου και υπέδειξε την ενδέκατη συνεχή μηνιαία βελτίωση της υγείας του τομέα.
Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχή μήνα στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, παρότι ήταν συνολικά μέτριος.
Στην άνοδο του κύριου δείκτη συνέβαλε η αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές, μετά από τα σχεδόν αμετάβλητα επίπεδα που καταγράφηκαν την προηγούμενη περίοδο της έρευνας. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Νέων Παραγγελιών αυξήθηκε από το χαμηλό δέκα μηνών του Νοεμβρίου και ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας μέτρια αύξηση των νέων πωλήσεων.
Η άνοδος συνδέθηκε ευρέως με τις ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Η εκ νέου άνοδος των νέων παραγγελιών εξαγωγών συνέβαλε στην αύξηση των συνολικών νέων πωλήσεων τον Δεκέμβριο.
Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, μολονότι οριακά, μετά από αναφορές για μεγαλύτερη ζήτηση από πελάτες βασικών αγορών εξαγωγών.