Το χθεσινό δημοψήφισμα αποτύπωσε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, ότι η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο διχασμού και εσωτερικών ιντρίγκων, με τον Ταγίπ Ερντογάν να νιώθει «καυτή» την ανάσα της αμφισβήτησης των αστών Τούρκων και των εκπροσώπων του κοσμικού κράτους, έχοντας ως αντίβαρο την υποστήριξη των ισλαμιστών και των εθνικιστών. Η Τουρκία είναι ξεκάθαρα διχασμένη, για πολλούς «παγιδευμένη» στις μεγαλομανείς τάσεις του Ερντογάν για απόλυτη εξουσία, και με έντονη ροπή προς την αστάθεια και την αναταραχή το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι πρώτες αναλύσεις και εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα της Τουρκίας, μετά το δημοψήφισμα, εμφανίζουν μια χώρα στα «πρόθυρα» της αποσταθεροποίησης και τον Ερντογάν-που απέτυχε να σημειώσει μια καθαρή νίκη-αποφασισμένο να εδραιώσει την κυριαρχία του, που αμφισβητήθηκε έντονα στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Ως υπόθεση εργασίας, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το χθεσινό οριακό αποτέλεσμα, θα ήταν ικανό να… συνετίσει τον Ταγίπ Ερντογάν και να τον ωθήσει στην επιλογή μιας μετριοπαθούς και συναινετικής στάσης, απέναντι στην αντιπολίτευση και στους αντιφρονούντες». Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τα δείγματα του παρελθόντος, τείνει να γίνεται απολυταρχικός και άκρως καθεστωτικός προς τους «πολέμιούς» του, συμπεριφορά που αν επαναληφθεί και τη δεδομένη χρονική περίοδο, θα σπρώξει την Τουρκία ακόμα πιο βαθιά στο «τούνελ» της αστάθειας και της αναταραχής.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά, ότι κατήγαγαν μια πύρρειο νίκη στο χθεσινό δημοψήφισμα. Όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη), οι δυτικές περιφέρειες και αυτές των Κούρδων, γύρισαν την «πλάτη» στο Τούρκο πρόεδρο, ο οποίο κυριολεκτικά ασθμαίνοντας κατάφερε να «χαρίσει» στο «Ναι», τη νίκη με οριακή διαφορά. Το ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι πως θα διαχειριστεί ο «Σουλτάνος», με τις υπεραυξημένες πλέον εξουσίες, την μισή Τουρκία που δεν ανήκει στη σφαίρα επιρροής του.
Σκέφτεται να επαναφέρει την θανατινή ποινή, ως... όπλο εκφοβισμού
Οι πιθανότητες να λειτουργήσει ενωτικά και «συγκολλητικά» δεν είναι… πολλές, αντίθετα γεωπολιτικοί αναλυτές ποντάρουν τα «λεφτά» τους στην σκλήρυνση της στάσης εκ μέρους του Ερντογάν και στην δημιουργία καθεστώτος με απολυταρχικά χαρακτηριστικά που θα βασίζεται στην τιμωρητική διάθεση και στον επικράτηση του φόβου στην κοινωνία. Ηδη κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για την εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
Θα πρόκειται για το απόλυτο «όπλο» εκφοβισμού για το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο έχει ήδη καταδείξει τις βάρβαρες μεθόδους που χρησιμοποιεί, για να «περιποιείται» τους αντιφρονούντες, με πρόσφατο παράδειγμα το πογκρόμ και τις εκδιώξεις όσων φέρονται να συνεργάστηκαν με τους επίδοξους πραξικοπηματίες.